0
Ερευνητές στη βόρεια Βολιβία χρησιμοποίησαν το lidar, ένα σύστημα παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ, για να αναγνωρίσουν μια σειρά από υπερυψωμένες πλατφόρμες και πυραμίδες.

Συνυφασμένες με ένα σύνθετο υδρολογικό δίκτυο, αυτοί οι εγκαταλειμμένοι ιεροί χώροι είναι λείψανα από έναν χαμένο πολιτισμό του Αμαζονίου.


Οι κάτοικοι Casarabe κατοικούσαν σε αυτό που θεωρείται ευρέως η πιο εύφορη γεωργική γη στην περιοχή Llanos de Mojos της βόρειας Βολιβίας , στη λεκάνη του Αμαζονίου . Μεταξύ 500 και 1400 μ.Χ., οι αγρότες σε αυτήν την πεδινή τροπική σαβάνα έχτισαν ένα σύνθετο δίκτυο πόλεων και κωμοπόλεων ανάμεσα σε σχεδόν χίλια χιλιόμετρα καναλιών και λάσπης. Τώρα, οι επιστήμονες που πετούν με σαρωτές lidar έχουν αποκαλύψει στοιχεία οικισμών που δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής που χτίστηκαν από έναν «χαμένο προ-ισπανικό πολιτισμό».


Αντιμετώπιση παρερμηνειών του παρελθόντος

Ο Arstechnica εξηγεί ότι η ιστορία έχει ξεχάσει πώς αυτοαποκαλούνταν αυτοί οι άνθρωποι, έτσι οι κάτοικοι Casarabe πήραν το όνομά τους από την κοντινή αποικιακή πόλη. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature ισχυρίζεται ότι επιλύει μια μακροχρόνια επιστημονική συζήτηση σχετικά με το εάν αυτή η περιοχή θα μπορούσε να είχε διατηρήσει έναν μεγάλο πληθυσμό στην αρχαιότητα ή όχι.

Προηγούμενες έρευνες στο Llanos de Mojos εντόπισαν εκατοντάδες τύμβους . Αυτοί ήταν συγκεντρομένοι σε ένα τμήμα πεδιάδων 4.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη σύγχρονη πόλη Casarabe της Βολιβίας. Ωστόσο, οι Ισπανοί ιεραπόστολοι του 16ου αιώνα κατέγραψαν μόνο ότι βρήκαν μικρές, απομονωμένες κοινότητες αγροτών που ζούσαν στην περιοχή.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Heiko Prümers, αρχαιολόγος στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη Βόννη, είπε στο Live Science ότι οι επιστήμονες στη δεκαετία του 1960 ερμήνευσαν αυτούς τους χωμάτινους τύμβους «ως ερείπια ή φυσικά χαρακτηριστικά».

Δύο εικόνες της ίδιας ακριβώς περιοχής της τοποθεσίας Salvatierra. Αριστερά: ένα φωτογραφικό μωσαϊκό από πλάνα από drone. δεξιά: Εικόνα Lidar. (Heiko Prümers / DAI)


Οι Τύμβοι γίνονται Τελετουργικές Πυραμίδες με το Lidar

Διαπερνώντας την πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου με αερομεταφερόμενο lidar , η ομάδα των ερευνητών εντόπισε με επιτυχία τη φύση αρκετών άγνωστων αναχωμάτων σε περιοχές που είναι τώρα γνωστές ως Cotoca και Landívar. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν φυσικοί σωροί βρωμιάς, αλλά τεράστια τελετουργικά κέντρα με «τεράστιες, υπερυψωμένες πλατφόρμες γης, στις οποίες κορυφώθηκαν τεράστιες πυραμίδες», σύμφωνα με τη μελέτη.

Το νέο έγγραφο περιγράφει δύο μεγάλους οικισμούς Casarabe που βρίσκονταν κεντρικά σε ένα δίκτυο δρόμων, πεζοδρομίων, δεξαμενών και καναλιών. Σε αντίθεση με τους ισπανικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τον Prümers, αυτή η περιοχή ήταν «πολύ πυκνοκατοικημένη στην προ-ισπανική εποχή».

Η αρχαιολογία, όπως αποδεικνύεται, είναι τόσο πυκνή σε αυτήν την περιοχή που οι παλαιότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι ο πολλαπλασιασμός των τύμβων πρέπει να ήταν γεωλογικός! Ο Prümers κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι του Casarabe είχαν καθιερώσει «μια τροπική πολεοδομία χαμηλής πυκνότητας σε μια τεράστια περιοχή».

Κάτοψη του αισθητήρα lidar που είναι τοποθετημένος στο ελικόπτερο κατά τη σάρωση του τροπικού δάσους. (Χοσέ Ιριάρτε DAI / CC BY-NC-ND )

Εύρεση ενός πολιτισμού του Αμαζονίου από τον ουρανό

Ο Prümers είπε ότι «24 τόποι τελετών» έχουν πλέον εντοπιστεί στην περιοχή. Όχι λιγότερα από εννέα από αυτούς βρέθηκαν για πρώτη φορά σε αυτήν την τελευταία μελέτη lidar. Ενώ οι δύο μεγάλες τοποθεσίες στο Cotoca και στο Landívar ήταν γνωστές στο παρελθόν, η «πραγματική τους έκταση» μόλις τώρα φάνηκε, είπε ο Prümers. Αποκαλύφθηκε ότι αυτοί οι δύο μέγα-οικισμοί ενώνονταν με μια πολύπλοκη μήτρα δρόμων και πεζοδρομίων σχηματίζοντας χαλαρούς ομόκεντρους κύκλους.

Εκτεταμένες πλωτές οδούς ακτινοβολούνταν προς όλες τις κατευθύνσεις από τους δύο μεγάλους οικισμούς, οι οποίοι, όπως είπαν οι ερευνητές, αντιπροσώπευαν «μια σημαντική επένδυση στη διαχείριση του τοπίου και την κινητοποίηση των εργαζομένων». Ο Prümers είπε ότι αυτό το σύνθετο-υδρολογικό σύστημα ίσως έλεγχε τις εποχικές πλημμύρες και επέτρεψε την καλλιέργεια καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών σε υψηλότερες περιοχές, ενώ τα ψάρια μπορεί να είχαν εκτραφεί σε χαμηλότερα πλημμυρισμένα μέρη του τοπίου.


Όλα τα καλά πράγματα πρέπει να τελειώσουν

Οι ερευνητές προσδιόρισαν επίσης ότι οι τελετουργικές πλατφόρμες και οι τελετουργικές πυραμίδες ήταν προσανατολισμένες προς τα βόρεια-βορειοδυτικά. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή ήταν η ίδια κατεύθυνση με τις περισσότερες ταφές Casarabe που έχουν βρεθεί. Αυτή η κυρίαρχη αστρονομική ευθυγράμμιση, μαζί με τις τελετουργικές δομές της πυραμίδας υποδηλώνουν μια καλά ανεπτυγμένη κοσμοόραση ή θρησκευτικές πεποιθήσεις σε όλη την κοινότητα

Οποιεσδήποτε πνευματικές πρακτικές μπορεί να έγιναν εδώ σίγουρα δεν λειτούργησαν, γιατί η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η
«λειψυδρία» επέφερε τον θάνατο του πολιτισμού Casarabe γύρω στο 1400 μ.Χ. Αυτή η κατάρρευση συνέβη περισσότερο από έναν αιώνα πριν φτάσουν οι Ισπανοί κατακτητές . Έτσι, οι πυραμίδες που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν των αρχαίων θεών του ουρανού, όπως φαίνεται, είχαν χάσει το αίμα της ζωής τους λόγω ξηρασίας πολύ καιρό πριν φτάσουν οι δράκοι για να καψαλίσουν τη γη τους.

Κορυφαία εικόνα: Στιγμιότυπο από τρισδιάστατο animation της τοποθεσίας Crotoca όπου βρέθηκαν στοιχεία του χαμένου πολιτισμού του Αμαζονίου. Πηγή: Heiko Prümers DAI / CC BY-NC-ND
  • Με πληροφορίες από ancient-origins.net/Ashley Cowie
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top