0
Ξεκινά από την 1η Ιουλίου 2022 η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021[1], στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ, που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί το ωράριο εργασίας, οι υπερωρίες και οι άδειες των εργαζομένων.

Θα επιτρέπει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο – ο οποίος θα έχει πλέον πρόσβαση μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και μέσα από το myErgani web portal στο ψηφιακό ημερολόγιο του ωραρίου εργασίας του – ενώ για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων ξεκινά από την 1η Ιουνίου 2022 η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με τις βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων για όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο:

– Γενικά στοιχεία που αφορούν στη σχέση εργασίας ως προς το χρόνο εργασίας.

– Tο ωράριο απασχόλησης (σταθερό εβδομαδιαίο ωράριο και μεταβαλλόμενο ανά ημέρα) και έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου.

– Υπερωρίες και άδειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η κάρτα αυτή έρχεται για να «διασφαλίσει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες» των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επέκταση του μέτρου θα ξεκινήσει από κλάδους όπως οι εταιρίες security, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία, ενώ στόχος είναι από την επόμενη τουριστική σεζόν (2023) να εφαρμοστεί και στον τουρισμό.



*myErgani mobile app και myErgani web portal

Ι. Μετά την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης από τον εργοδότη, οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση προς ενημέρωσή τους στο Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

ΙΙ. Στις επιχειρήσεις θα διατεθεί η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από την εργασία και με αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

ΙΙΙ. Η κάρτα εργασίας θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για όλους τους εργαζόμενους και η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

IV. Οι εργοδότες θα έχουν πρόσβαση μέσα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ στο σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων από τον μηχανισμό της κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και σε εργαλεία επεξεργασίας αυτών των στοιχείων.

V. Όλα τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε εργοδότες και εργαζομένους σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου που θα είναι το Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει προνοήσει και μεριμνήσει για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να ξοδέψουν περεταίρω χρήματα για το στήσιμο ενός μηχανισμού που θα ελέγχει αναλυτικά τις ώρες εισόδου και εξόδου των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό δημιούργησε ψηφιακή εφαρμογή που λειτουργεί στα κινητά, όπως ακριβώς λειτουργούσε και η covid free εφαρμογή που σκάναρε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τον χειμώνα που μας πέρασε.

Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα μπορούν να σημαίνουν την προσέλευση και αποχώρηση τους από την εργασία τους και μέσω app, σκανάροντας την κάρτα εργασίας που θα έχουν αποθηκευμένη στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Η Κάρτα Εργασίας (QR Code) κάθε εργαζόμενου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή myErgani mobile app.

Ι. Για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα χρησιμοποιεί τις εξής διαδικασίες:

– Νέα διαδικασία υποβολής στοιχείων εργασιακής κατάστασης για το χρόνο εργασίας.

– Νέες διαδικασίες υποβολής οργάνωσης του χρόνου εργασίας (ωραρίου, αδειών).

– Υπάρχουσα διαδικασία (Ε8) για την αναγγελία της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης.

– Τροποποίηση διαδικασίας (Ε3) για την αναγγελία πρόσληψης.

ΙΙ. Οι τρόποι με τους οποίους θα υποβληθούν οι διαδικασίες αυτές είναι:

– Με φόρμα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

– Με φόρτωση αρχείων XML στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ

– Μέσω αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής διεπαφής -ΑΡΙ

– Μέσω sms σε περίπτωση υποβολής ατομικής τροποποίησης

Η απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης ξεκινά την 1-6-2022 από όλες τις επιχειρήσεις- εργοδότες και θα ολοκληρωθεί έως τις 30-11-2022.

Κατ’ εξαίρεση οι τράπεζες και τα σούπερ Μάρκετ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι την 30-6-2022, καθώς ξεκινά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την 1-7-2022.

Οι επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με το νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ.

Ο στόχος

– Η μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων.

– Η απλοποίηση των διαδικασιών με την κατάργηση των πολλαπλών δηλώσεων για το ίδιο αντικείμενο που υποχρεώνονται να υποβάλλουν οι εργοδότες.

– Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Πότε θα είναι δικαιολογημένη η καθυστέρηση προσέλευσης

Οι μόνοι λόγοι που το σύστημα θα αναγνωρίζει καθυστερήσεις θα είναι λόγοι ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα μία κακοκαιρία.

Πώς θα λειτουργεί στην πράξη

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από την εργασία τους «χτυπούν» την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη και λήξη του ωραρίου τους.

Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top