0
Βίντεο από τη στιγμή της κατάληψης των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, την Παρασκευή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα του Ιράν.

Ο ιρανικός στρατός κατέλαβε τα υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, με την Αθήνα να καταγγέλλει «μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια».
Με εντολή της Τεχεράνης σήμερα, Δευτέρα, τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, κινούνται προς το λιμάνι Μπανταραμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο εν λόγω λιμάνι θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου - φορτίου τους. Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων ανδρών.

Οι Ιρανοί φέρονται να επέστρεψαν στους Έλληνες ναυτικούς τα κινητά τους τηλέφωνα κι έτσι μπόρεσαν να μιλήσουν με τους γονείς και τους συντρόφους τους, ενημερώνοντάς τους πως είναι καλά.

Μπλίνκεν: Να απελευθερώσει άμεσα το Ιράν τα ελληνικά τάνκερ
Να απελευθερώσουν άμεσα τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ, τα φορτία και το πληρώματά τους, καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, το Ιράν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την κατάσχεση των πλοίων και δηλώνει ότι «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται πως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε την έντονη καταδίκη των ΗΠΑ για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από τo επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Σε ταυτόχρονη ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν στο Twitter επισημαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα τα δεξαμενόπλοια, τα φορτία και τα πληρώματά τους.
Στην ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο μας, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Τwitter πως, πέραν του ζητήματος της κατάσχεσης των υπό ελληνική σημαία τάνκερ, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του και για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, καθώς και για τις επισκέψεις του στα Δυτικά Βαλκάνια.
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινώνια με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, κατά την οποία συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην υπόθεση ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές του, αλλά και να ενταθούν, οι ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου για να λάβει άμεσα τέλος το θρίλερ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες.
Για το ζήτημα έχουν τοποθετηθεί ήδη η Κομισιόν, η Γαλλία και η Βρετανία.

Την έντονη «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές εξέφρασε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Επίσης, η Γαλλία καταδικάζει την πειρατεία· καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και καλεί το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα το πλήρωμα και τα πλοία.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», προσθέτοντας: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κατάσχεση των τάνκερ έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» ήταν η απάντηση του Φόρεϊν Όφις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού- κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας. Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

Σύσταση προς πλοιοκτήτες από το υπουργείο Ναυτιλίας
«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top