0
Για το «005», δηλαδή το πρώτο Ελληνικό F-16 Viper ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα ώστε να φορέσει ξανά τα Ελληνικά Εθνόσημα και να τροχοδρομήσει στον διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας.

Εκεί θα γίνει ο «οδηγός» για την αναβάθμιση των F-16 που βρίσκονται ήδη στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λένε πως το 4ο τετράμηνο του έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο η πρώτη «οχιά» θα έχει γυρίσει στην πατρίδα, οπλισμένο με το νέο OFD, το νέο λογισμικό δηλαδή κι όλα όσα συστήματα δοκιμάστηκαν και φορέθηκαν στη νέα έκδοση του τύπου αεροσκάφους που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του αεροπορικού στόλου.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από την κατασκευάστρια εταιρεία, τους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας και την ΕΑΒ είναι πως με την άφιξη του «005» και εφόσον φουλάρουν σε επίπεδο εργασιών στο υπόστεγο της Τανάγρας, τέσσερα έως έξι μαχητικά F-16 πολύ πριν το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου θα έχουν επιστρέψει ως VIPER στις πολεμικές μοίρες.

Την ίδια ώρα πάντως το αεροπορικό Επιτελείο αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας δεν μπορούν να μην παρατηρούν- και να ενημερώνουν αρμοδίως- για το παρασκήνιο και τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο προχωρά η Άγκυρα η οποία πιέζει ασφυκτικά για το μέλλον των δικών της F-16. Και μάλιστα η Τουρκία βλέπει πως η Ελλάδα ετοιμάζεται εντός Ιουνίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να αποστείλει στις ΗΠΑ και το επίσημο αίτημα ενδιαφέροντος για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35.

H Άγκυρα εκλιπαρούσα…
H πάλαι ποτέ ισχυρή Τουρκία τόσο σε επίπεδο Συμμαχίας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, έχει φτάσει πλέον να εκλιπαρεί για τα 40 F-16 Viper & την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο, όσο κι αν δεν θέλει να δείχνει πως φέρεται ως επαίτης στις ΗΠΑ.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η γείτων στρέφει τα βέλη της προς την Ουάσιγκτον και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ελλάδα. Και μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους θέλησε να καταδείξει την αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ λέγοντας πως «η Αμερική έχει εννέα βάσεις στην Ελληνική επικράτεια, εναντίον ποιων τις δημιούργησε αυτές; Στρέφεται κατά της Ρωσίας, εναντίον της Ρωσίας… Ψέματα, αναφώνησε ο κος. Ερντογάν, δεν είναι ειλικρινείς.»

Πάντως την ώρα που οι ΗΠΑ, για παράδειγμα μετέχουν στην INVITEX άσκηση της Τουρκίας EFES, πως είναι δυνατό, διερωτώνται στρατιωτικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος να βλέπει «δακτύλους» της Αμερικής που στρέφονται κατά της Άγκυρας.

Μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο τόσο οι ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ να πνέουν τα λοίσθια κατά της γείτονος για την στάση της που αφορά την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας εντός της Συμμαχίας αλλά σ’ ότι έχει να κάνει με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις εκείνο που προωθείται πάντοτε από τις δυο πλευρές είναι να ενθαρρύνουν τον διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις. Και αυτή η στάση παρά το γεγονός πως η Τουρκία αγγίζει τις κόκκινες γραμμές έχει θεωρηθεί ως μια στάση Ποντίου Πιλάτου.

Η Τουρκία έχει δείξει πως ασπάζεται και επιζητά την πολιτική των κανονιοφόρων και των εντάσεων και το κάνει με κάθε μέσο και τρόπο στο Αρχιπέλαγος και την Μεσόγειο. Μάλιστα η Ελληνική διπλωματία αλλά και στο Επιτελείο δυστυχώς βλέπουν και αποκρυπτογραφούν όλα εκείνα που μαρτυρούν το θερμό καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών.

Βεβαίως οι πληροφορίες που φτάνουν στα δυο αυτά κέντρα αναφέρουν με σαφήνεια πως το πάθημα για την Τουρκία, του 2020 στον Έβρο και κατά τη διάρκεια της 5μηνης Ελληνοτουρκικής κρίσης αναγκάζουν την Άγκυρα σε δεύτερες σκέψεις ώστε να μην φτάσει καν τις Ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Άλλωστε δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ το μέτωπο αυτό όπως όλα δείχνουν δεν θα κλείσει εύκολα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top