0
Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποθρασυνθεί από τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει στον Ουκρανικό πόλεμο και θέλει να υπενθυμίσει στη Δύση ότι αποτελεί το «αφεντικό» στην περιοχή.

Η πρωτόγνωρη χθεσινή Τουρκική επιθετικότητα με τις 41 υπερπτήσεις πάνω από 22 Ελληνικά νησιά του Αιγαίου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί η Πολεμική Αεροπορία έδωσε μια απάντηση με πολύ ισχυρό συμβολισμό. 


Απογείωσε ταυτόχρονα από όλες τις μητρικές Πολεμικές Μοίρες έναν από τους μεγαλύτερους Σχηματισμούς που έχει πετάξει ποτέ πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο αποτελούμενο από τουλάχιστον 24 οπλισμένα μαχητικά F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom. 

To πανίσχυρο Mass Comao πέταξε πάνω από το Αρχιπέλαγος και «σάρωσε» τα ακριτικά μας νησιά από τη Λήμνο και τη Λέσβο έως τα Δωδεκάνησα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής. 

Ο μεγάλος Σχηματισμός ήταν η απάντηση της HAF στο ερώτημα ποιός έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και σε περίπτωση σύγκρουσης θα έχει το πλεονέκτημα. Σε αντίθεση με τον χθεσινό Τουρκικό «ανταρτοπόλεμο» η Πολεμική μας Αεροπορία κατέδειξε ότι σε πραγματικές επιχειρήσεις το Ελληνικό αβαντάζ παραμένει αδιαμφισβήτητο και η δυνατότητα της HAF να απογειώνει πολύ μεγάλους αριθμούς οπλισμένων μαχητικών. 

Ανάλογη ενέργεια είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 όταν η Πολεμική Αεροπορία «σάρωσε» και πάλι το Αιγαίο ενώ είχε αιφνιδιάσει τους γείτονες στέλνοντας μαχητικά στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την Τουρκική αεράμυνα.

Όμως χθες πέρα από την πρωτοφανή προσπάθεια των Τούρκων να προκαλέσουν και να περάσουν ένα επικοινωνιακό μήνυμα ότι αμφισβητούν σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου όσα έγιναν πάνω από το Αρχιπέλαγος αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι τα Ελληνικά «γεράκια» αποτελούν τον απόλυτο κυρίαρχο. 

Σε όλες τις περιπτώσεις τα Τουρκικά μαχητικά είχαν από την πρώτη στιγμή «λοκαριστεί» από τα Ελληνικά αεροσκάφη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ιπτάμενοι της HAF έφτασαν τόσο κοντά στους εισβολείς που τους εγκλώβισαν ακόμα και με τα πυροβόλα τους. Σταθερά στην «ώρα 6» καταδίωξαν ανελέητα τα Τουρκικά μαχητικά τα οποία είχαν ως μοναδικό τους μέλλημα να καταγράψουν υπερπτήσεις και όχι να εμπλακούν με τους Έλληνες ιπτάμενους. Αν επρόκειτο για επιχειρήσεις κανένα Τουρκικό μαχητικό δεν θα επέστρεφε στη βάση του.

Όμως το Ελληνικό Επιτελείο θέλησε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στους γείτονες ανεβάζοντας τον βαθμό εγρήγορσης και ενεργοποιώντας το σύνολο της αεράμυνας η οποία περιλαμβάνει τα αντιαεροπορικά όπλα κυρίως στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. 

Με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο ισχυρές αντιαεροπορικές «ομπρέλες» του ΝΑΤΟ με S-300, Patriot, ΒΕΛΟΣ, Tor M-1 και OSA. Hενεργοποίηση μετατράπηκε σε άσκηση, αντίδραση η οποία επίσης είχε καταγραφεί και στην κρίση του 2020.

Η πρωτοφανής Τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων με αποκορύφωμα τις χθεσινές πολυάριθμες θρασύτατες υπερπτήσεις προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση  στο Ελληνικό Επιτελείο για τις προθέσεις της Άγκυρας και τους στόχους της. 

Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποθρασυνθεί από τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει στον Ουκρανικό πόλεμο και θέλει να υπενθυμίσει στη Δύση ότι αποτελεί το «αφεντικό» στην περιοχή. Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει  πόντους στο εσωτερικό της χώρας ενώ το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι ότι επιδιώκει ακόμα και «θερμό» επεισόδιο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top