0
Μετά το μπαράζ εναέριων τουρκικών παραβιάσεων τις τελευταίες ώρες και κατόπιν εντολής του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να αναπτυχθούν αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για συστήματα που βρίσκονται ήδη στα νησιά και μεταφέρονται σε χώρους διασποράς, όπου και θα τεθούν σε λειτουργία.


Σκοπός των συστημάτων αυτών είναι η παρακολούθηση του εναέριου χώρου για τυχόν παραβιάσεις και, εφόσον χρειαστεί, θα "εγκλωβίσουν" στόχους στο ραντάρ.
 
Παράλληλα, πρόκειται να γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου, αντίστοιχα, θα γίνουν με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Χάρι Τρούμαν".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα αντιαεροπορικά συστήματα όχι μόνο θα παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και θα τα "κλειδώνουν".

Μετά τον αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, εκφράστηκε η κατηγορηματική ενόχληση της Αθήνας.

Μπαράζ εξελίξεων

Το Μαξίμου άφησε να εννοηθεί πως οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μετατεθούν για το μέλλον, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής χρόνος πραγματοποίησής τους, ενώ υπήρξε διπλό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη. Η ελληνική πλευρά προέβη επίσης σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ενόψει της επίσκεψης του στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτισε άλλωστε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ

Παράλληλα ακυρώθηκε η συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας στην αεροπορική νατοϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με την ομόλογό του της Φινλανδίας, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτη συμπεριφορά".

"Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και έκαναν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από τη δική του μεριά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

"Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δε συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι με τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

Στο κόκκινο οι τουρκικές προκλήσεις

Την Τετάρτη, ζεύγος  τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη Σύμη στις 20:37, και από τις 20:39 έως τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια.

Ακολούθως, έτερος σχηματισμό τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 πάνω από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 πάνω από τη Στρογγύλη, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο, τα Ίμια, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και την Κάλυμνο.

Την ίδια μέρα, διαφορετικά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως "η πολιτική του "πιστού και δεδομένου" είναι αδιέξοδη. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαιτήσει συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις, κ οπωσδήποτε τη μη πώληση F16 στην Τουρκία".


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top