0
Σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία MBDA, ενισχύονται η στενή  σχέση της με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με δύο συμβάσεις εξοπλισμού για το Ελληνικό Ναυτικό και την Ελληνική Αεροπορία, που υπογράφηκαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.

Τα συμβόλαια υπέγραψαν ο Υποναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA σε συνάντηση στην Αθήνα και αφορούν πυραύλους ASTER 30 B1, αλλά και τους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM40 Exocet Block 3C.

Ο Eric Beranger είπε: «Αυτές οι νέες συμφωνίες συνεχίζουν τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα. Η χώρα αυτή ληταν ο πρώτος πελάτης του πυραύλου Exocet το 1968, και από τότε συνεργαζόμαστε στενά. Αυτές οι νέες συμβάσεις για δύο πακέτα όπλων για το ελληνικό ναυτικό και την αεροπορία, αποδεικνύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας, η οποία ανανεώνεται τακτικά όλα αυτά τα χρόνια».

Το πρώτο συμβόλαιο αφορά τους πυραύλους περιοχής ASTER 30 B1 αλλά και τους πυραύλους MM40 Exocet Block 3C για τις τρεις Φρεγάτες (FDI HN) συν μια προαιρετική πρόσθετη φρεγάτα.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά οπλισμό για έξι επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αποτελεί συνέχεια της σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021 για τα 18 αεροσκάφη Rafale.

Τα επιπλέον έξι γαλλικά αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με το ίδιο πακέτο όπλων, πύραυλο αέρος-αέρος πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια Meteor, τον πύραυλο Κρουζ SCALP, τον πύραυλο αέρος-αέρος πολλαπλών αποστολών MICA και τον αντιπλοϊκό πύραυλο AM39 Exocet.

Ορισμένες εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτών των συμβάσεων, καθώς και στη φάση της επακόλουθης υποστήριξης των πυραύλων.

Στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έχουμε και δύο συμβάσεις για την προμήθεια τορπιλών MU90 και συστημάτων Canto.

Η Naval Group ανέφερε σε ανακοίνωση της τον περασμένο Μάιο, αναφέροντας αναλυτικά την πρότασή της για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι εκτός από την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η γαλλική προσφορά καλύπτει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του ελληνικού στόλου με ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τις Φρεγάτες FDI HN.

Η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι η Φρεγάτες FDI HN, θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Aster 30 B1 και Exocet MM40 Block 3C, μεταξύ άλλων όπλων, γι' αυτό και η MBDA συμμετέχει στο έργο, το οποίο θα είναι «πλήρως διαλειτουργικό με τον ευρωπαϊκό και το ΝΑΤΟϊκό στόλο».

Οι Γάλλοι τονίζουν ότι η FDI HN θα έχει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς του πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό, με μεταφορά και ειδικών δυνάμεων.

"Η προστασία του αέρα και του εδάφους παρέχεται από υπερσύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Sea Fire, του πρώτου πλήρως ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ», ανέφερε  ανακοίνωση της Naval Group για την Ελλάδα.

Γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι “σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο ( που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο).

Η χώρα μας θα έχει έτσι ταχύτατα έναν εκσυγχρονισμένο στόλο, σε συνδυασμό με την αγορά Κορβετών, σε αντιδιαστολή των ικανών αλλά γηρασμένων σημερινών πολεμικών μας πλοίων, που θα αναβαθμιστούν και αυτά, δίνοντας μια τεράστια πνοή 10-12 μονάδων επιφανείας που θα ελέγχουν Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Η Αθήνα, η οποία ανησυχεί για τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα, από την  αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Άγκυρα, δίνει  την άδεια για νέες ναυτικές βάσεις στους Αμερικανούς για να παρακολουθούν καλύτερα την ανατολική Μεσόγειο παίζοντας ταυτόχρονα το γαλλικό και το ευρωπαϊκό χαρτί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top