0
Προσαρμογή τριετίας όπου υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ είναι το σενάριο που πρότεινε το ΥΠΟΙΚ και έγινε κατ αρχήν δεκτό από τους θεσμούς.

Ως γνωστό οι εμπορικές τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές στα τέλη Μαρτίου είναι αυξημένες στο 60% των ζωνών της χώρας μειωμένες στο 17% και αμετάβλητες για το 13 % των ζωνών της χώρας.

Ήδη η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ για την διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών έχει ολοκληρώσει την πρώτη εκτίμηση από όπου προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις ή ακραίες αποκλίσεις (διαφορές τιμών πάνω από 60%) για περίπου 2.000 τιμές ζώνης δηλαδή περίπου το 20% των τιμών ζώνης της χώρας. Οι τιμές αυτές παραπέμπονται στην δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ που θα πρέπει να ολοκληρώσει το «ξεσκαρτάρισμα» των εκτιμήσεων των ιδιωτών.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή αφού βρει λύση για τις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές θα κάνει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για να εκτιμήσει πόσο αλλάζει το εισπρακτικό αποτέλεσμα του βασικού φόρου ακινήτων. Αν η εκκαθάριση του φόρου έχει εικονικό αποτέλεσμα περισσότερο από 3,2 δις που σημαίνει ότι το καθαρό εισπρακτικό αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ τότε οι θεσμοί δεν θα αρνηθούν αλλαγές.

Με δεδομένο ότι ακόμη και οι πιο «επιεικείς» προσαρμογές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για το 20% των τιμών ζώνης της χώρας το 80 % των περιοχών της χώρας οι τιμές αυξάνονται λογικά χωρίς να συμπαρασύρουν και το ποσό του ΕΝΦΙΑ οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών πρότειναν προχθές στους θεσμούς μια ενδιάμεση λύση. Να γίνει η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές τιμές (είτε αυτές αυξάνονται είτε μειώνονται) να γίνει σε βάθος χρόνου τριετίας κάτι στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν κατ αρχήν σύμφωνοι αρκεί βέβαια να μην επηρεαστεί αρνητικά ο εισπρακτικός στόχος για έσοδα 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα υπάρχουν έτοιμα τα τελικά σενάρια ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συμφωνία με τους θεσμούς και να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές για όλη την χώρα.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος μεν αλλά ευέλικτος

Λόγω των μεγάλων κλιμακίων του βασικού φόρου ακινήτων οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν συνεπάγονται αυτόματα και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα στο πρώτο κλιμάκιο για αντικειμενικές έως 500 ευρώ ο συντελεστής είναι 2 ευρώ το τ.μ . Αυτό σημαίνει ότι για να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στο πρώτο κλιμάκιο θα πρέπει η αντικειμενική τιμή να αυξηθεί πάνω από 50%.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top