0
Η εκτέλεση τριών μελών της οικογένειας του 66χρονου Ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Μιχάλη Ζουμπατλή στο Λόγγο Αιγίου το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005 είναι η μοναδική πολλαπλή δολοφονία που δεν έχει διαλευκανθεί. 

Και αυτό είναι το πρώτο κοινό στοιχείο με την τραγωδία που σημάδεψε τη θητεία της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή: Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος ΄, κατά τη μεταφορά του στο Άγιον Όρος το 2004 με ελικόπτερο CH-47D  Chinook, δεν μπόρεσαν ποτέ να εξακριβωθούν πλήρως.

Το ίδιο και η πολλαπλή δολοφονία τον Οκτώβριο του 2005 στον Λόγγο Αιγίου.
Κοινός τόπος, άλλωστε, σε όλες τις ανεξιχνίαστες πολλαπλές δολοφονίες, είναι το έντονο άρωμα των μυστικών υπηρεσιών…

Ο Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας Μιχάλης Ζουμπατλής, 66 ετών, ο γιος του, Νίκος Ζουμπατλής-Ραμζή, 40 ετών, επιχειρηματίας, και η μητέρα του Καλλιόπη -Φανή Ζουμπατλή, 59 ετών, πυροβολήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005 μέσα στο σπίτι τους, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση από το χωριό Λόγγο από έναν μαυροφορεμένο εκτελεστή, ο οποίος πιθανότατα ήταν εξοπλισμένος με σύστημα νυχτερινής όρασης και σίγουρα δεν ήταν μόνος του.

Σοβαρά τραυματίστηκε  η γυναίκα του 40χρονου, Αμέντ Χαναάν Ζουμπατλή, 45 ετών. Από τη φονική εισβολή γλίτωσαν τα παιδιά του Ελληνοαιγύπτιου, ένα δεκάχρονο κορίτσι και ένα πεντάχρονο αγόρι.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτελεστές ήταν περισσότεροι (4-5) και ότι ήρθαν από την θάλασσα με σκάφος. Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι σίγουρα η διαφυγή έγινε με σκάφος.

Σε ότι αφορά τους δράστες, το κίνητρο είναι αυτό που κατά κανόνα φωτίζει την υπόθεση.

Ειδική μάδα της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασε αρχικά τις εμπορικές δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή που διατηρούσε διαφημιστική εταιρεία στην Αίγυπτο και ήταν αντιπρόεδρος του εκεί Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν η εργασία και οι επαφές του δολοφονηθέντος γιου του, Νίκου, ο οποίος δούλευε ως γραφίστας στην επιχείρηση του πατέρα του.

Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση επισημαίνουν: «Καμία σχέση της δολοφονίας με κάποια επαγγελματική ή οικονομική εκκρεμότητα των θυμάτων δεν επαληθεύθηκε. Είχε αναπτυχθεί ένα σενάριο για κυκλώματα που σχετίζονταν με εμπόριο διαμαντιών. Ούτε και αυτό επιβεβαιώθηκε. Δεν βρήκαμε σε αυτόν τον κύκλο των δραστηριοτήτων κανένα κίνητρο που να εξηγεί μια τέτοια σφαγή…»

Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η πολλαπλή δολοφονία να είχε σχέση με προστριβές στο οικογενειακό περιβάλλον του Μιχάλη Ζουμπατλή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν για εξέταση τα συγκεκριμένα πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο. 

Έκτοτε η σκοτεινή αυτή υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο φάκελος έχει διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους δικαστικούς λειτουργούς στο Αίγιο, χωρίς και πάλι ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο τριπλός φόνος του Αιγίου παραμένει για μας μεγάλο μυστήριο. Έχουμε ορισμένες ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Και είναι φανερό ότι όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες εξιχνίασης του εγκλήματος θα λιγοστεύουν».

Πληροφορίες που έχει συλλέξει, συμπτωματικά, ξένη υπηρεσία στο πλαίσιο έρευνά της για κύκλωμα λαθρεμπορίου πετρελαίου και χρυσού του ISIS από το Ιράκ μιλάνε για στενή σχέση του δολοφονημένου Ζουμπατλή με τον, επίσης νεκρό, στο τραγικό ατύχημα της πτώσης του CH-47D Chinnok της Αεροπορίας Στρατού που είχε συμβεί 13 μήνες πριν, μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου!

Για την ακρίβεια υπάρχει η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες ήταν κάτι παραπάνω από στενοί φίλοι.

Ήταν συνεργάτες με τον Ζουμπατλή να είναι πρόεδρος του Ελληνοαιγυπτιακού Επιμελητηρίου, και έμπορος χρυσού και πολύτιμων λίθων, και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έναν «φωτισμένο» άνθρωπο και Έλληνα, ο οποίος βοηθούσε τον έμπορο  να αγοράζει χρυσό και πολύτιμους λίθους σε χαμηλό κόστος από την ιρακινή κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν στην δεκαετία του 1990, όταν το εμπάργκο είχε προκαλέσει «ασφυξία» στο ιρακινό καθεστώς.

Το 2004 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου, όπου θα συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης.

Ξαφνικά οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο Πατριάρχης και ο έμπορος διαμαντιών μέσα σε διάστημα ενός χρόνου σκοτώνονται ή δολοφονούνται.

Μήπως η πτώση του CH-47D Chinook είχε σχέση με τις δραστηριότητές τους μέχρι και το 2003;

Άλλωστε ο Πατριάρχης ήταν ένας άνθρωπος με τόση αγάπη για τους ανθρώπους του αραβικού κόσμου και ειδικά του χριστιανούς του Ιράκ, που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την χώρα που λιμοκτονούσε για να μπορέσει να τραφεί, καθώς το πρόγραμμα «food for oil» του ΟΗΕ δεν αρκούσε για να θρέψει ολόκληρο τον ιρακινό πληθυσμό.

Η εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων από τα ιρακινά αποθέματα ήταν σίγουρα μια από τις δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή. 

Συνακόλουθα μια ολόκληρη σειρά μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε σοβαρά ενοχλημένη αυτή την δραστηριότητα: από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που είχε βομβαρδίσει ο Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι τις βρετανικές υπηρεσίες…

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η τριπλή δολοφονία ήταν «κάτι παραπάνω από πράξη κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου».

«Ήταν μια πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια», λέει απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ερεύνησε την υπόθεση. «Για πρώτη φορά είχαμε εισβολή του δολοφόνου στο σπίτι των θυμάτων του, τους οποίους πυροβόλησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία μπροστά στα δύο παιδιά και έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός. 

Ο δράστης ήξερε πού ήταν ο πίνακας του ρεύματος και έκοψε τα καλώδια με τρόπο που, όπως προέκυψε από σχετική πραγματογνωμοσύνη που ζητήσαμε από τεχνικούς της ΔΕΗ, θα μπορούσε να προκαλέσει ηλεκτροπληξία σε κάποιον που δεν είναι άριστα καταρτισμένος και δεν το είχε ξανακάνει.

Στη συνέχεια μέσα στο σκοτάδι αιφνιδίασε τα θύματά του που βρίσκονταν στην αυλή. 

Έπιναν τον καφέ τους, μοιράζονταν ένα κομμάτι κέικ και άκουγαν ανέμελοι μουσική από το ραδιόφωνο».

Και συνεχίζει: «Όταν κόπηκε το ρεύμα ένα από τα θύματα επιχείρησε να τηλεφωνήσει στο κέντρο πληροφοριών του ΟΤΕ προκειμένου να μάθει τον τηλεφωνικό αριθμό για τις βλάβες της ΔΕΗ στην περιοχή. Είχε αρχίσει να μιλά με την τηλεφωνήτρια όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. 

Εμείς βρήκαμε μετά την υπάλληλο του ΟΤΕ η οποία, όπως μας είπε, πίστεψε ότι έπεφταν κροτίδες και δεν ενημέρωσε κανέναν. 

Εμείς ειδοποιηθήκαμε από τους κατοίκους του Λόγγου όταν το κοριτσάκι της οικογένειας Ζουμπατλή βγήκε έντρομο στους δρόμους και κλαίγοντας έφτασε στην πλατεία του χωριού. 

Εκεί τους είπε για το κακό που είχε συμβεί. Είμαστε βέβαιοι ότι ο δράστης έφυγε από την πλευρά της παραλίας χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

Από το σπίτι δεν είχε κλέψει τίποτα. Ήταν φανερό ότι ήρθε μόνο για να σκοτώσει. Και το έκανε με εντυπωσιακή ηρεμία και επαγγελματισμό, όπως δρουν οι εκπαιδευμένοι δολοφόνοι…»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες για να βρουν τον φυσικό και τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος αλλά και το κίνητρο της μαζικής δολοφονίας.

Όπως αναφέρει άλλος έμπειρος αξιωματούχος των διωκτικών αρχών που παρακολουθούσε τις σχετικές ενέργειες: «Δεν εντοπίσαμε κλήση από τη σάρωση κινητών.

Εκείνη την περίοδο εξάλλου ήταν ακόμα ανεξέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών, ενώ δεν είχαμε στη διάθεσή μας και τα συστήματα υποκλοπών.

Είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στην κίνησή του να κόψει το ρεύμα στο σπίτι. 

Αυτό σημαίνει ότι αυτός μπορούσε να δει μέσα στο σκοτάδι ενώ οι άλλοι όχι. Δηλαδή έκανε χρήση συστήματος νυχτερινής όρασης. Έτσι δρουν μόνο τα επιχειρησιακά τμήματα των μυστικών υπηρεσιών…».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top