0
Το άκρως επιβαρυμένο εσωτερικό περιβάλλον ασφάλειας, με χρήση βαρέως οπλισμού, όπως ΑΚ-47 Καλάσνικοφ και την χρησιμοποίησή τους για πάσης φύσεως «βαριά εγκλήματα» τα τελευταία 30 χρόνια έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 τα αυτόματα τυφέκια εφόδου ΑΚ-47 Καλάσνικοφ που βρίσκονται λαθραία στη χώρα, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κάθε λογής πιστόλια, περίστροφα, χειροβομβίδες, πάσης φύσεως εκρηκτικά κ.λπ.

Σχεδόν 23.000 παράνομα όπλα διαφόρων ειδών, περισσότερα δηλαδή από τον αριθμό που αναλογεί στη «δύναμη πυρός» των αστυνομικών της Αττικής, έχουν κατασχεθεί στη χώρα μας από το 2000 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο, αριθμός που είναι, όπως λένε αστυνομικοί, ένα πολύ μικρό δείγμα των όπλων που «κυκλοφορεί» σε χέρια παρανόμων και εγκληματιών.

Από τα κατασχεθέντα, τα 1.800 είναι αυτόματα στρατιωτικά όπλα, κυρίως Καλάσνικοφ, που ανήκαν σε μέλη συμμοριών.

«Προφανώς λειτουργεί ο νόμος της αγοράς, η προσφορά ακολουθεί τη ζήτηση. Γίνονται συνεχείς παράνομες εισαγωγές νέου οπλισμού. Εκτιμούμε ότι τα περισσότερα εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, από τους δρόμους των ναρκωτικών, ωστόσο υπάρχουν και δρόμοι μέσω της Βουλγαρίας ή ακόμη και μέσω Κρήτης διά θαλάσσης. Αν και ο αριθμός όπλων που εκλάπησαν από στρατιωτικές αποθήκες έχει μειωθεί, ωστόσο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» σχολιάζει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτιμάται ότι από τις αποθήκες της Αλβανίας εκλάπησαν περισσότερα από 120.000 τυφέκια, αυτόματα όπλα, τα 3/4 εκ των οποίων φέρεται ότι κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ τα επόμενα χρόνια μπήκαν και άλλα.

«Η ποιοτική διαφορά που έχει συντελεστεί είναι ότι τα όπλα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά κατά τη διάρκεια συμπλοκών και ληστειών. Ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός που διαθέτουν οι κακοποιοί στην Ελλάδα δεν έχει άλλο ανάλογο στην Ευρώπη» συμπληρώνει αξιωματικός της ΓΑΔΑ.

Ένα ακόμη στοιχείο που επιτείνει την ανησυχία είναι η χρήση σύγχρονου οπλισμού: «Δεν επηρεάζεται η επικινδυνότητα των όπλων από την ηλικία τους. Ένα όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συναντάμε όχι και τόσο σπάνια, σκοτώνει εξίσου αποτελεσματικά.

Ένα πιστόλι μπορεί να παίρνει ακόμη και εννέα σύγχρονες σφαίρες ‘‘παραμπέλουμ’’, ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται σε καινούργια πιστόλια.

Ωστόσο, όλο και σπανιότερα βλέπουμε πλέον ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης όπλα όπως τα Μακάροφ και τα Τοκάρεφ, ενώ βλέπουμε όλο και περισσότερα Glock, CZ κ.λπ.

Φαίνεται ότι εκτός από την Αλβανία, έχουν χαραχθεί πλέον και νέοι δρόμοι παράνομης μεταφοράς οπλισμού και πυρομαχικών».

Για τον αριθμό των όπλων που «έφυγαν» προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αλβανία, το 1997, ο τότε Αλβανός υπουργός Δημόσιας Τάξης Ρουρεντίν Τσέκα, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψής του στα Ιωάννινα για υπογραφή συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πάταξη της διασυνοριακής εγκληματικότητας, είχε δηλώσει: «Στη διάρκεια της εξέγερσης κλάπηκαν από τις λεηλατημένες αποθήκες γύρω στα 600.000 όπλα παντός τύπου. Περισσότερα από 100.000 αυτόματα και πιστόλια έχουν φτάσει στη χώρα σας, από τις πληροφορίες που διαθέτουμε. Βρείτε τα και γυρίστε τα πίσω»!

«Στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από 1.000 σπίτια που αποτελούν ‘‘καβάτζες’’ με Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, που τα μοιράζουμε σε μικρές παρτίδες, και στην υπόλοιπη Ελλάδα πάνω από 5.000 κρύπτες, βασικά σε Στερεά, Ήπειρο και Πελοπόννησο» υπολογίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ΑΚ-47 με πτυσσόμενο κοντάκι πωλούνται περίπου 1.200 έως 1.500 ευρώ μαζί με δύο γεμιστήρες που έχουν 60 σφαίρες. Ακόμη, μεγάλη ζήτηση έχουν οι κυκλικοί γεμιστήρες των 100 σφαιρών, οι οποίοι πωλούνται 500 ευρώ!

Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά κάθε μέρα. Κάθε χρόνο πριν τον κορωνοϊό διαπράττονταν περίπου 7.000 ληστείες -σχεδόν 20 κάθε ημέρα, οι περισότερες με Καλάσνικοφ.

Από το 2010 έως το 2018 οι νεκροί κατά τη διάρκεια ληστειών με ΑΚ-47 υπολογίζονταν σε 72.

Επιπλέον, κάθε μήνα υπάρχουν επτά έως δέκα ανταλλαγές πυροβολισμών και συμπλοκές αστυνομικών με κακοποιούς. Μία στις τρεις σοβαρές ληστείες στη χώρα μας καταλήγει σε συγκρούσεις των δραστών με διερχόμενους αστυνομικούς και σε πυροβολισμούς κατά πολιτών

Κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχει περίπου 170-200 τέτοιου είδους όπλα και περίπου 550 πιστόλια που θεωρούνται «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στον όγκο της διακίνησης όπλων…

Στην Ελλάδα μπαίνουν όμως και καινούργια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ, που κατασκευάζονται κυρίως στη Βουλγαρία, αλλά και στη Σερβία.

Τα βουλγαρικά ΑΚ-47 πωλούνται πολλές φορές και με σιγαστήρα προκειμένου να διευκολύνονται στις νυχτερινές -κυρίως- επιθέσεις τους.

Τα Καλάσνικοφ μπαίνουν με φορτηγά, ενώ μερικά μεταφέρονται μαζικά με πολυτελή SUV που κινούνται μέσα από χωματόδρομους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όταν λιώνουν τα χιόνια.

Όπλα έρχονται στην Αθήνα και μέσω Κρήτης, αφού μεγάλα φορτία ξεφορτώνονται στα απομονωμένα και ανεξέλεγκτα νότια παράλια του νησιού, κυρίως από πλοία με ουκρανικά πληρώματα.

Τα όπλα μοιράζονται μετά σε εκατοντάδες άτομα στην Αθήνα και την επαρχία, και οι κακοποιοί μπορούν να τα βρουν μέσω τριών τεσσάρων μεσαζόντων, χέρι με χέρι.

Ωστόσο είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι πωλούνται -όπως αναφέρεται συχνά- ελεύθερα στην Ομόνοια ή ότι δεν τηρούνται ασφαλιστικές δικλίδες στο λαθρεμπόριο όπλων.

Δεν υπάρχει «καβάτζα» με περισσότερα από 20-30 όπλα, για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συμβαίνει με τα Τοκάρεφ που πωλούνται περίπου 2.000 ευρώ και τα Zastava που πωλούνται περίπου 1.000 ευρώ.

Εκείνα που είναι σχετικά ακριβά και η τιμή τους φτάνει τουλάχιστον τα 4.000 ευρώ είναι τα Glock. Κυκλοφορούν όμως πολλά ψεύτικα.

Η τιμή των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιούνται από τις συμμορίες στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλή, αν αγοραστούν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η τιμή τους αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν οι λαθρέμποροι όπλων και το ρίσκο που παίρνουν για να περάσουν μπλόκα της Αστυνομίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αρχικά είχε υπάρξει από την ΕΛ.ΑΣ. η ιδέα -κατόπιν εισηγήσεως μέσων «επιχειρησιακών» στελεχών- δημιουργίας ειδικών μονάδων με βαρύ οπλισμό, ικανών να αντιμετωπίσουν τους βαριά οπλισμένους κακοποιούς των αστικών κέντρων, αλλά και να αποτελέσουν «ασπίδα» σε τυχόν δράση παραστρατιωτικών ομάδων τύπου UCC κ.λπ.

Το όλο σχέδιο πάντως εγκαταλείφθηκε μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης το 2015.

Το σχέδιο ήταν οι νέες μονάδες να επανδρώσουν αρχικά τα αστυνομικά τμήματα των περιοχών της Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα και εν συνεχεία όλη την επικράτεια, ειδικά στα βόρεια σύνορα με Αλβανία, Σκόπια και στη Θράκη.

Στενά παρακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από ξένες δυνάμεις ασφαλείας οι περίπου 110 ισλαμιστικοί «άτυποι χώροι λατρείας» στην Αττική, δεδομένης της εμπλοκής που έχει διακριβωθεί ατόμων που πέρασαν από την Τουρκία, προερχόμενα από τη Συρία, σε μείζονες τρομοκρατικές επιθέσεις (Παρίσι, Βρυξέλλες).

Με δεδομένη την ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων όπλων, τις Αρχές ανησυχεί η πιθανή «σύγκλιση» τουλάχιστον κάποιων «σκληρών» του ελληνικού τρομοκρατικού χώρου με τις διάφορες «κοινότητες» λαθρομεταναστών, η δημιουργία «δεσμών συντροφικότητας» που σφυρηλατούνται στις φυλακές μεταξύ σκληρών Αλβανών κακοποιών, νονών και ηγετικών μορφών ελληνικού εγκληματικού «πανθέου» και εγκλείστων στελεχών της νεο-τρομοκρατίας.

Η σύγκλιση αυτή ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της τεχνικής αναβαθμίσεως της εγχώριας τρομοκρατίας και του κοινού ποινικού εγκλήματος με πολεμικού τύπου οπλισμό και εκρηκτικά, διαχέει τον οπλισμό που έρχεται άφθονος από τα αλβανικά κυκλώματα, δημιουργεί «ψημένους» στην ανομία και τη βία ακτιβιστές και με τη σειρά της αναβαθμίζει τις δραστηριότητες των αλλοδαπών παρέχοντας νομική-πολιτική κάλυψη και ένταξή τους στις «εθνικές» δομές αποσταθεροποιήσεως.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας, με τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής στο «κόκκινο», ένα τέτοιο εκρηκτικό μείγμα αλλοδαπής και εγχώριας βίας και ανομίας είναι «παράθυρο τρωτότητας» πρώτης γραμμής.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες βάζουν και πάλι στα σπίτια τους όπλα για αυτοπροστασία…

Το 2013 ο νυν ΥΠΕΞ και τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί», και πρόσθεσε ότι «πλέον οι διωκτικές Αρχές είναι αντιμέτωπες με μια άλλης τάξης εγκληματικότητα».

«Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους, τα οποία δεν φυλάσσονται.

Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν, νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πώς μπήκαν. Αυτό το οποίο έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πώς αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα» είχε δηλώσει ο Ν.Δένδιας.

Από τότε, λιγότερα από 200 ΑΚ-47 έχουν κατασχεθεί στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων. Τα υπόλοιπα αρκούν για να εξοπλίσουν έναν στρατό διπλάσιο από τον Ελληνικό!

ΑΚ-47: TO ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ

Το τυφέκιο µάχης ΑΚ-47 σχεδιάστηκε το 1947 και από το 1949 που µπήκε στην παραγωγή έως και σήµερα είναι το πρώτο σε πωλήσεις τυφέκιο µάχης στον κόσµο.

Έχει χρησιµοποιηθεί σε όλους τους πολέµους που έχουν συµβεί από το 1949 και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Το τυφέκιο ΑΚ-47 έχει µία από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες που γνωρίζουµε σήµερα στον χώρο των σχεδιαστών όπλων. Το 1941 ο Ρώσος στρατιώτης Μιχαήλ Καλάσνικοφ είχε τραυµατιστεί στον ώµο από πυρά Γερµανών στρατιωτών στη µάχη του Μπριάνσκ.

Καθώς νοσηλευόταν ένας φίλος του τον επισκέφθηκε και συζητούσαν για την τεχνολογική υπεροχή των γερµανικών όπλων. Τρία χρόνια αργότερα έκανε την εµφάνισή του το πρώτο αυτόµατο τυφέκιο εφόδου StG 44 το οποίο έµελε να είναι ο πρόγονος του ΑΚ-47.

Την ίδια εποχή, το Τεχνικό Συµβούλιο της Λαϊκής Επιτροπής Εξοπλισµών της Σοβιετικής Ένωσης µελετούσε νέα διαµετρήµατα και είχε καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο, που δανειζόταν χαρακτηριστικά τόσο από το γερµανικό 7,92χ33mm Kurz που χρησιµοποιούσε το τυφέκιο StG44, όσο και από το αµερικανικό 30-06 Springfield που χρησιµοποιούσαν τα Μ1 Garand.

Το διαµέτρηµα στο οποίο κατέληξαν ήταν το νέο 7,62χ39mm, το οποίο χρησιµοποιείται έως και σήµερα σχεδόν σε όλα τα όπλα που βασίζονται στο σχέδιο του ΑΚ-47.

Με βάση αυτό το νέο διαµέτρηµα και τις εµπειρίες του από τον πόλεµο, ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ άρχισε να µελετά και να σχεδιάζει αυτόµατα όπλα που θα έλυναν τα προβλήµατα που είχε δει στον πόλεµο.

Ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να δηµιουργήσει ένα όπλο εύκολο και ανθεκτικό στην κακοµεταχείριση του πεδίου της µάχης, όπου όλες οι βασικές διαδικασίες συντήρησης µπορούν να γίνουν χωρίς χρήση εργαλείων ή ειδικού εξοπλισµού.

Το πρώτο αυτόµατο όπλο του το κατασκεύασε το 1943, αλλά τεχνικά δεν τον ικανοποίησε και το 1947 ξεκίνησε την κατασκευή του θρυλικού ΑΚ-47.

∆ύο χρόνια αργότερα, έπειτα από πολλές δοκιµές, το τυφέκιο ΑΚ-47 έγινε το υπηρεσιακό όπλο των ενόπλων δυνάµεων της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό, όπως γνωρίζουµε πλέον, ήταν µόνο η αρχή…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top