0
Την ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πανηγύριζει για τις βάσεις που θα «κτίσουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα γιατί «θα μας προστατεύουν από την τουρκική προκλητικότητα» η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να πουλήσει μαχητικά F-35A στην Τουρκία. 

Όπως ανακοίνωσε το Στείτ Ντιπάρτμεντ και μεταδίδει το Anadolu, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης για το θέμα των F-35.

Όλα αυτά ελάχιστα μετά τις δηλώσεις του αφεντικού τη τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών  Su-35 και Su-57.

«Εάν η διαδικασία (σ.σ. η αγορά και αναβάθμιση των F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή.

Η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο» τόνισε ο Ντεμίρ.

Βέβαια ο Ντεμιρ αναφέρθηκε στα F-16 αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε με… F-35.

Φυσικά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  συζήτηση για τα F-16 θεωρώντας την παραγγελία των 40 μαχητικών ως μέρος της «λύσης για τα F-35».

Σε κάθε περίπτωση  η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε την Κυριακή (17/10) πως οι ΗΠΑ πρότειναν την πώληση των F-16 ως αντάλλαγμα για τις επενδύσεις της στο πρόγραμμα των F-35.

Η αγορά των F-35 δεν προχώρησε λόγω των κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400. Πηγές σημειώνουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα που αφορά στα F-16 αλλά και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top