0
O πόλεμος των drones παίρνει ''σάρκα και οστά'' σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα σε αυτό τον τομέα, με την Ελλάδα να προχωράει άμεσα σε δύο σημαντικές κινήσεις. 
Α: Σε λίγο διάστημα θα έχουμε σε μαζική παραγωγή ελληνικών drones
Β: Το Ισραήλ έχει στείλει ενισχύσεις στη χώρα μας 
 
Τις πρώτες τους πτήσεις πάνω από το Αιγαίο πραγματοποιούν ήδη τα Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα UAV HERON, τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία.

Τα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα βρίσκονται πλέον στη ‘’φωλιά’’ τους, στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και ήδη ‘’ακτινογραφούν’’ το Αρχιπέλαγος έως και τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.    

Και βάση drones ετοιμάζεται στην Κρήτη  

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο Ηράκλειο όχι μόνο προχωράει κανονικά αλλά εμπλουτίζεται κιόλας όπως πληροφορούνται τα «ΝΕΑ». Οι Επιτελείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία δεύτερη «φωλιά» σε νησιωτική περιοχή για τους ιπτάμενους «κατασκόπους» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και η περιοχή που επελέγη είναι η Κρήτη και το Ηράκλειο, αφού η Μεγαλόνησος προσφέρει μοναδικό πλεονέκτημα για έλεγχο της περιοχής της νοτιανατολικής Μεσογείου. 

Η μετατροπή της Κρήτης σε φρούριο είναι  κομμάτι του ίδιου νατοϊκού σχεδίου για έλεγχο ουσιαστικά όλων των ενεργειακών κοιτασμάτων της Α.Μεσόγειου, τα οποία η Άγκυρα θέλει να υφαρπάξει με προκλητικό τρόπο, όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα. 

Ταυτόχρονα, Αθήνα και Ουάσιγκτον,  σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός «αμερικανικού φρουρίου» στο κέντρο του Αιγαίου, ικανού να εποπτεύει μια ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια. Η νέα εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων.  

Αναλυτικά τι σχεδιάζεται στη Κρήτη:
     
Θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αρκεστούν στα δύο UAV’s τύπου Heron που αποκτήθηκαν προσφάτως αλλά θα ενισχυθούν και με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κι αυτό διότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι το μέλλον των σύγχρονων επιχειρήσεων από αέρος. Αν τελικώς δημιουργηθεί αυτή η βάση στην Κρήτη τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν συνολικά τρεις, μαζί με την έδρα των «Πήγασος» στη Λάρισα, και των «Ηeron» στη Σκύρο.

Τα UAV’s που θα επιχειρούν από την Κρήτη θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τον ίδιο χώρο όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί η βάση ελικοπτέρων της Κρήτης, πιθανότατα στην περιοχή του νυν αεροδρομίου του Ηρακλείου. Θα υπάρχουν όλοι οι τύποι ελικοπτέρων, δηλαδή και Σινούκ και Καϊόβα, και ΝΗ-90. 

Όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης την οποία «τρέχουν» το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ. Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητα αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAV’s ) για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Από παλιά είχε επισημανθεί από υψηλόβαθμους αξιωματικούς η χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών.   

Μία βάση – σημείωναν – θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Το νέο στοιχείο είναι βέβαια τώρα τα UAV’s, τα οποία έχουν πλέον σημαντικό ρόλο σε αστραπιαίες συγκρούσεις.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των Επιτελείων για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και UAV’s στο Ηράκλειο, όπως όλα δείχνουν, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης πολύ συντομότερα σε σύγκριση με το φιλόδοξο πρότζεκτ της δημιουργίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα. Οι Επιτελείς  μπορεί να θέλουν περισσότερα πλοία να σταθμεύουν μόνιμα στην Κρήτη, δηλαδή μία δεύτερη «Σαλαμίνα»  αλλά γνωρίζουν ότι μία τέτοιου μεγέθους ναυτική βάση απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και χρήμα για να υλοποιηθεί.

Πάντως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της Κρήτης έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά παρεμβάσεων στο νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο το περσινό καλοκαίρι το ΓΕΣ  σε χρόνο ρεκόρ, προχώρησε στη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου στη Γαύδο. Ο Στρατός Ξηράς απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον αποτελεσματικότερο έλεγχο σε μία περιοχή πολύ υψηλού ενδιαφέροντος.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top