0
Μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους νέους ηλικίας 18-25 ετών είναι το πρώτο «προνόμιο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα. 

«Μετά από 16 μήνες, η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από την άμβλυνση των επιδημιολογικών δεικτών, η ύφεση συγκρατήθηκε ενώ έρχεται μια σταθερή ανάπτυξη.

Προχωρώντας στα «προνόμια», πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους περίπου 900.000 νέους 18-25 ετών.

«Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε τους νέους 18-25 ετών. Με την πρώτη δόση του εμβολίου τους αποκτούν μια προ-πληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ που θα τους παρέχει διευκολύνσεις σε ταξίδια, εισιτήρια, είσοδο σε μουσεία, συναυλίες κλπ».

Η κάρτα θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Με αυτό το «ψηφιακό πορτοφόλι» οι νέοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετες διακοπές ή να χαλαρώσουν σε χώρους πολιτισμού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για δώρο ευγνωμοσύνης και ένα «ευχαριστώ» για την υπομονή τους, καθώς και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν, ειδικά οι νέοι.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού εάν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει ε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με οποίο εμβόλιο επιθυμεί και θεωρεί ότι είναι το καλύτερο για αυτόν.

Ζητώ από τους νέους μας, ειδικά, να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία, να κλείσουν το ραντεβού τους το συντομότερο δυνατό, να εκμεταλλευτούν αυτήν την πρόσθετη δυνατότητα που τους δίνουμε έτσι ώστε όταν θα κάνουν τις διακοπές τους για να πάρουν μία ανάσα ελευθερίας και ψυχαγωγίας να γνωρίζουν ότι έστω σε αυτό το επίπεδο των 150 ευρώ το κράτος τον υποστηρίζει και τον ευχαριστεί.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί ξέρουμε ότι έχετε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και δεν είχατε κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες κατηγορίες του πληθυσμού μας που ωφελήθηκαν από την οικονομική στήριξη», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το Freedom Pass:



Σκέρτσος: Ασφαλείς πολίτες είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες»

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.

Εισαγωγικά, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «καθώς η επιχείρηση "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 8 εκατ. εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Ως εκ τούτου και «χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της τάξης του 75%».

Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως, περισσότερους δηλαδή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, και βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θύμισε ότι «ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφθεί την πλατφόρμα των εμβολιασμών αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια, και «καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μια αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80%», δήλωσε ο Α. Σκέρτσος, για να προσθέσει:

«Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού (ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού) θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού (ή το 57% των ενηλίκων) έως το τέλος Ιουλίου».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, «καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο να μην κάνουμε "κοιλιά" κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως την έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
  2. Συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού.
  3. Και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής».

Θεοχάρης: Μόνη λύση ο εμβολιασμός

«Παρών» στην προσπάθεια διάδοσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό της χώρας δηλώνει με τη σειρά του και το υπουργείο Τουρισμού, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη σημερινή παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην δράση χορήγησης προπληρωμένης κάρτας, ποσού 150 ευρώ για τους νέους πολίτες 18-25 ετών, με την κωδική ονομασία Freedom Pass, ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι είναι πρόκληση πρόσκληση για επιστροφή στην κανονικότητα και κάλεσε τους νέους πολίτες να την αποκτήσουν.

Παίρνοντας τον λόγο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, είπε πως η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης συνδράμει καθοριστικά. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ασφαλής και εμείς υγιείς. Η κυβέρνηση έρχεται να επιβραβεύσει όσους έσπευσαν ή πρόκειται να εμβολιαστούν. Μετά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και η κάρτα θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να απολαύσουν πολιτιστικά θεάματα και ψυχαγωγία με μία ιδιαίτερη ποιότητα.

Δείτε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top