0
Ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ανέφερε πως η πορεία της επιδημίας δείχνει σημεία ύφεσης, ωστόσο δεν θα έχουμε 100% ξέγνοιαστο καλοκαίρι. 

Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι προέβη σε έναν έμμεσο "εκβιασμό στους πολίτες λέγοντας μας ότι αν δεν εμβολιαστούμε θα πάμε σε 4ο lockdown-κύμα πανδημίας.

Φαίνεται πλέον ότι αυτές οι απόλυτες εκφράσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στον καθημερινό μας λεξιλόγιο καθώς τις ακούσαμε χθες ως προειδοποήσεις από τον Ν.Χαρδαλιά αλλά και σήμερα από τον Α.Γεωργιάδη.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών δεν τους "βγαίνει" παρά τα όσα λέει ο Β.Κικίλιας και αυτό φαίνεται στο ότι την ίδια στιγμή που αναφέρονται στις επιτυχίες των εμβολιασμών αναιρούνται από τις εξελίξεις όπως χαρακτηριστικά έγινε στην Σάμο αλλά και όπως γίνεται σε ακόμα 19 περιοχές στην Ελλάδα!

Το γιατί δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί; Όπως σας είχαμε μεταξύ άλλων είναι 6 κύριοι λόγοι:

1. Αρχικά η κυβέρνηση δεν αγόρασε το Sputnik V, αν και ένα μεγάλο ποσοστό των όσων δεν εμβολιάστηκαν θα το έκανε εάν είχε προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο. Αυτό αποτυπώνεται και στην μεγάλη δημοσκόπηση του pronews, σύμφωνα με την οποία το 37% του πληθυσμού θέλει το ρωσικό Sputnik V. Ενώ εκτός από το ρωσικό θα μπορούσε να φέρει και το κινεζικό, καθώς αρκετοί πολίτες μπορεί να ήθελαν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Παρόλα αυτά επέλεξε μόνο τα εμβόλια της Δύσης. 

2. Παράλληλα από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε μόνο στα συστημικά ΜΜΕ και έδωσε όλα τα λεφτά σε αυτά, «βάζοντας απέναντι της» το υπόλοιπο 50% των ΜΜΕ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία πολιτική διαμάχη μεταξύ αυτών που πήραν τα 30 εκατ. από την λίστα Πέτσα και τις άλλες λίστες και των «μη αρεστών» στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Τα οποία φυσικά, ακόμα και ως ανακλαστική κίνηση στην απόρριψη τους, ξεκίνησαν «πόλεμο» κατά του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. 

3. Οι επιλογές αυτών καθ' αυτών των εμβολίων και η εμμονή να εμβολιάζει με AstraZeneca, κυρίως τους νέους, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευθεί είχε ως αποτέλεσμα να υπονομεύσει ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

4. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άργησε πάρα πολύ η ανάπτυξη των εμβολιαστικών κέντρων, από τα 1.018 που υποτίθεται πως θα είχαμε μέχρι τέλη Ιανουαρίου ακόμα τώρα αυτά αναζητούνται.

5. Αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε προμήθειες φαρμάκων που θα έσωζαν χιλιάδες ανθρώπους, εμμένοντας στους εμβολιασμούς, οι οποίοι δεν είναι μονόδρομος, καθώς ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους υπάρχει ένα ποσοστό που απορρίπτει γενικώς τους εμβολιασμούς.

6. Κανείς δεν μπορεί επιστημονικά να αποδείξει γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ηλικίες από 12 έως 40 ετών. Το ότι νοσούν και μεταδίδουν είναι βέβαιο, το ίδιο βέβαιο είναι ότι νοσούν και μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι. Οι απώλειες στις ηλικίες 12 έως 40 ετών είναι απειροελάχιστες και οι ελάχιστες εντοπίζονται στην 30-40 και κατά κανόνα υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα. 

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», είπε ο καθηγητής Γ.Μαγιορκίνης σήμετα τονίζοντας πως για να μην περάσουμε τα ίδια με πέρσι τον χειμώνα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. 

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε.

Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.

Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας», τόνισε ο καθηγητής.

Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.

«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.»

Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι. 

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top