0
Λειτουργία λιανεμπορίου, άνοιγμα της εστίασης, επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία, άνοιγμα του τουρισμού και πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων για όλους τους πολίτες. 

Αυτά σε συνδυασμό με τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται ο εμβολιαστικός προγραμματισμός στη χώρα μας, σηματοδοτούν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα στον Μάιο.

Ήδη σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, άνοιξε μετά από έξι μήνες lockdown η εστίαση, με τα καφέ και τα εστιατόρια να λειτουργούν υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Με μάσκες, τραπεζάκια έξω, αποστάσεις, αντισηπτικά και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι, τα μαγαζιά στην εστίαση υποδέχονται από σήμερα και πάλι τους θαμώνες. Σημειώνεται, ότι προκειμένου κάποιος να μεταβεί σε εστιατόριο ή καφέ, θα πρέπει να στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. Υπενθυμίζεται, ότι δεν θα υπάρχει μουσική και το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 22:45, αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από σήμερα στις 23:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Επόμενος σταθμός η επιστροφή των μαθητών στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και Γυμνάσια, στις 10 Μαΐου, με μάσκες και διπλό self test. Τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, η διάθεση των self-tests θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει και ο τουρισμός υπό αυστηρές προϋποθέσεις τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για εκείνους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν και θα έχουν εμβολιαστεί.

Στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ όπως έχει προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες. Σημειώνεται πάντως, πως μέχρι την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, παραμένει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος sms στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Γεωργιάδης: Στόχος να διευρυνθεί το ωράριο από τις 15 Μαΐου

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

«Μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 22:45», υπενθύμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε.

«Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο.

Ως προς την απαγόρευση μουσικής είπε ότι ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Επίσης διευκρίνισε ότι τα εστιατόρια που είναι στα ξενοδοχεία λειτουργούσαν όλο το διάστημα για τους ενοίκους, ενώ θα συνεχίσουν να μην λειτουργούν τα μπαρ.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο, και στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει μέσα στο μήνα και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Σχετικά με τα γυμναστήρια θα ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος υπογράμμισε, ότι ο κλάδος είναι σε πολύ δυσμενή θέση και θα έχουν ειδική μεταχείριση.

Με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» - Πότε αναμένουμε τις επόμενες δόσεις εμβολίων

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά της Covid - 19, που συνεχίζονται κανονικά μετά τη διακοπή για την ημέρα του Πάσχα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε μάλιστα λόγο για θριαμβευτική εικόνα εμβολιασμού από τη νέα γενιά «που έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους με νοοτροπία που κινεί την Ελλάδα μπροστά».

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αυτό το μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top