0
Θα καταργήσει το 8ωρο η κυβέρνηση... Και τι το θέλαμε, δηλαδή; Θα δουλεύουμε απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα και μετά θα μας δίνουν άδεια για να πάμε να μαζέψουμε τις ελιές... Κι αν δεν έχουμε ελιές; Ε, ας προσέχαμε, τι φταίει η κυβέρνηση;

Ως «εργασιακή ευελιξία» χαρακτήρισε την κατάργηση του οκτάωρου που προωθεί η κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, έφερε ως παράδειγμα ότι η δεκάωρη δουλειά θα δώσει προοπτικά τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να πάει να μαζέψει τις ελιές του!!!

Ο υπουργός έκανε λόγο για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».

Πρόσθεσε, ότι η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. «Δηλαδή», εξήγησε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.

Αυτά που λέτε! Μιλάμε ότι οι άνθρωποι έχουν ΤΑ επιχειρήματα. Δηλαδή το μάζεμα της ελιάς. Για να περάσουν ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο με ωράριο... λάστιχο! 

Και πόσο εξοργιστικό είναι ότι πάνε να ψηφίσουν την αύξηση του ωραρίου άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, που δεν έχουν κολλήσει ούτε μισό ένσημο. Έναν χρόνο τώρα πεθαίνουν άνθρωποι, υποφέρουν και καταστρέφονται οικονομικά, «βουλιάζει» η κοινωνία και η κυβέρνηση σχεδιάζει άλλη μια συμφορά.

Και τι λένε; Δεν είναι ότι ξηλώνουν το 8ωρο. Δεν είναι ότι δεν θα πληρωνόμαστε τις υπερωρίες. Οι νέες ρυθμίσεις «υπερασπίζονται τον εργαζόμενο διότι του δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία». Γιατί δεν το καταλαβαίνετε; Σε επόμενο νομοσχέδιο μπορεί να εισηγηθούν και την προστασία των εργαζομένων από την αύξηση! Γιατί όχι; 

Εργασιακός μεσαίωνας.... Πλέον η εκμετάλλευση και οι πληρωμές, μορφής χαρτζιλικιου θα είναι και με τις ευλογίες του κράτους .. Μέχρι τώρα τάζουν μισθούς τώρα από δω και μπρος θα τάζουν και παραπάνω ρεπό. Δεν είναι ελαστικό ωράριο αλλά «βιασμός» των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Δεν αντιλαμβάνεται το κράτος την αδυναμία του να διασφαλίσει έστω και το «ελάχιστο» για τους πιο αδύναμους, αλλά και όχι μόνο για αυτούς; Και οι εργοδότες θα κάνουν εικόνισμα τη φωτογραφία του υπουργού και του πρωθυπουργού κρεμασμένες στην είσοδο όπως έχουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη βόρεια Κορέα.

Την ίδια ώρα διαβάστε τι συμβαίνει στην Ισπανία... Κάτι που μπορεί να φαίνεται ουτοπικό, αλλά δεν είναι. 

Τέσσερις ημέρες εργασία, τρεις ημέρες ελεύθερος χρόνος. Πίσω από την ιδέα μιας εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών στην Ισπανία βρίσκεται ο Ινίγο Ερεχόν, επικεφαλής του μικρού αριστερού κόμματος Más País. Ο ίδιος κάνει εκστρατεία εδώ και καιρό προωθώντας την ιδέα του. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Η χώρα μας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Γιατί δεν προσπαθούμε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στο γραφείο και περισσότερο χρόνο να έχουμε για εμάς;» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ερεγόν παρουσίασε την πρότασή του στην ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών με το αριστερό κόμμα Podemos και βρήκε ευήκοα ώτα. Το εργασιακό αυτό μοντέλο αναμένεται έτσι να δοκιμαστεί πιλοτικά στην πράξη από το φθινόπωρο. Περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εργάζονται μια ημέρα την εβδομάδα λιγότερο για τουλάχιστον έναν χρόνο αλλά με πλήρη μισθό.

Η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο έχει και μια άλλη σκοπιμότητα: τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, που θα προκύψουν από την ελάφρυνση του εβδομαδιαίου χρονοδιαγράμματος των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται. Το ισπανικό κράτος μάλιστα αναμένεται να στηρίξει αντίστοιχες εταιρείες με 50 εκατομμύρια ευρώ.

Και για κλείσιμο ακούστε όσα λέει βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης...
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top