0
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα σούπερ-Γη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 36 έτη φωτός από τον πλανήτη μας. 

Ο κόσμος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει μια μάζα τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, σε τροχιά γύρω από το αστέρι GJ 740 κάθε 2,4 ημέρες.


Το GJ 740 είναι πολύ πιο δροσερό από τον ήλιο και έχει πολύ μικρότερη μάζα. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του κυμαίνονται μεταξύ 2400 και 3700 Kelvin, που είναι πάνω από 2000 βαθμούς πιο κρύες από τον Ήλιο και κυμαίνεται μεταξύ 0,08 και 0,45 του μεγέθους του.

Τα πιο δροσερά αστέρια σαν αυτό είναι ιδανικά για την αναζήτηση νέων πλανητών, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι κάθε ένα από αυτά τα αστέρια έχει κατά μέσο όρο 2,5 πλανήτες με τροχιές κάτω από 200 ημέρες γύρω από αυτούς.
«Αυτός είναι ο πλανήτης με τη δεύτερη μικρότερη τροχιακή περίοδο γύρω από αυτόν τον τύπο αστεριού. Η μάζα και η περίοδος υποδηλώνουν έναν βραχώδη πλανήτη, με ακτίνα περίπου 1,4 ακτίνων της Γης, που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές παρατηρήσεις με τον δορυφόρο TESS», εξηγει ο Borja Toledo Padrón, διδακτορικός φοιτητής στο ινστιτούτο de Astrofísica de Canarias (IAC) και ο πρώτος συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.

«Η αναζήτηση νέων εξωπλανητών γύρω από δροσερά αστέρια καθοδηγείται από τη μικρότερη διαφορά μεταξύ της μάζας του πλανήτη και της μάζας του αστεριού σε σύγκριση με τα αστέρια σε θερμότερες φασματικές τάξεις (που διευκολύνουν την ανίχνευση των σημάτων των πλανητών), καθώς και τον μεγάλο αριθμό αυτού του τύπου αστεριών στο Γαλαξία μας», προσθέτει ο Padrón.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους ερευνητές δείχνουν επίσης την ύπαρξη ενός δεύτερου πλανήτη κοντά σε αυτόν, περίπου στο μεγέθους του Κρόνου και σε τροχιά γύρω από το αστέρι κάθε εννέα χρόνια.
Ωστόσο, τα σήματα που λαμβάνουν οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προκληθούν από τον μαγνητικό κύκλο του άστρου, οπότε χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες προτού οι αστρονόμοι μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του.

«Η κύρια δυσκολία αυτής της μεθόδου σχετίζεται με την έντονη μαγνητική δραστηριότητα αυτού του τύπου αστεριών, τα οποία μπορούν να παράγουν φασματοσκοπικά σήματα πολύ παρόμοια με αυτά που οφείλονται σε εξωπλανήτη», λέει ο συν-συγγραφέας και ερευνητής Jonay I. González Hernández.
 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top