0
Η εξοπλιστική αναβάμιση που έχει ξεκινήσει -μετά από χρόνια απραξίας- στη χώρα μας, δεν σταματά μόνο στην αγορά των γαλληκών μαχητικών Rafale και των φρεγατών.

Έτσι, μεταξύ άλλων, αναμένεται και η αναβάθμιση στον στρατό ξηράς, με την αντικατάσταση εκτός των άλλων του τυφεκίου G-3. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα», τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν όμως η πανδημία τα ανέτρεψε μερικώς. Ο σχεδιασμός ήταν η επιτροπή από το «Πεντάγωνο» που είχε την αρμοδιότητα να κάνει την έρευνα αγοράς και να αξιολογήσει τα υποψήφια τυφέκια να τα βλέπει και να τα τεστάρει από κοντά. Δηλαδή είτε έπρεπε να ταξιδεύει στις χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρείες που παράγουν όπλα είτε οι εταιρείες θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όμως οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις λόγω του Covid-19 προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις.

Το αρχικό σχέδιο όσον αφορά στους χρόνους, ήταν τον Μάρτιο του 2021, που η χώρα μας θα γιορτάζει την Επέτειο 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και στην πανηγυρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, να παρελάσει και να παρουσιαστεί για πρώτη φορά με ένα μικρό άγημα το νέο «εθνικό όπλο» του Ελληνικού Στρατού αλλά και το νέο «εθνικό όχημα». Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εφικτό, καθώς ο κορονοϊός, φρέναρε τις διαδικασίες.

Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όλο το πρότζεκτ του νέου εθνικού τυφεκίου «τρέχει» υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που γνωρίζει καλά το αντικείμενο με θητεία 40 ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6 τυφέκια - «μνηστήρες» προκειμένου να αντικαταστήσει τα περίπου 180.000 τυφέκια του Ελληνικού Στρατού. Η απόφαση ήταν εξ αρχής να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας αλλά και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Πρόκειται λοιπόν για όπλα με μακρά ιστορία, με επιχειρησιακή δράση, ανάμεσά τους ακριβά και πιο οικονομικά.

Οι υποψήφιοι

Ποια είναι όμως τα 6 όπλα που διεκδικούν να γίνουν ο αντικαταστάτης του G3; Όπλα από έξι χώρες έχει δει και αξιολογεί το «Πεντάγωνο».

Στη διαδικασία συμμετέχει η αμερικανική εταιρεία, Sig Sauer – αρκετοί θεωρούν τα τυφέκιά της από τα πιο αποτελεσματικά στον κόσμο και πρόσφατα η εταιρεία ήταν εκ των φιναλίστ για την αντικατάσταση και του αμερικανικού τυφεκίου,
η ιταλική Beretta, με το ιστορικό όνομα,
η ισραηλινή IWI με το τυφέκιο Tavor,
η βελιγκή Fabrique National με το Scar – σημειώνεται ότι τυφέκιο FN έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Στρατός σε παραμεθόριες περιοχές –,
η τσεχική Ceska Zbrojovka με το τυφέκιο Bren,
η γερμανική Ηeckler and Koch που είναι αυτή που έχει σχεδιάσει το G3.
H αξιολόγηση και οι δοκιμές είναι ενδελεχείς καθώς το νέο εθνικό τυφέκιο θα χρησιμοποιείται και από τους τρεις κλάδους για τα επόμενα 40 έτη. Πάντως στην τελική επιλογή δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο οι στρατηγικές - στρατιωτικές συμμαχίες της χώρα μας, καθώς η συμφωνία θα είναι Government to Government.

Οι προϋποθέσεις

Η ελληνική πλευρά πάντως έχει επισημάνει σε όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες» ότι οι προτάσεις τους πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις:

Η κατασκευή του νέου όπλου να γίνει στην Ελλάδα (στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο).
Να γίνει συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Η Ελλάδα να έχει δικαίωμα μεταπώλησης του όπλου.
Σημαντικό είναι επίσης μέσα στο «πακέτο» της συμφωνία να περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του G3. Οπως επισημαίνεται σχετικά άμεσα με μία μικρή αναβάθμιση θα μπορέσουμε να πουλήσουμε περίπου 200.000 G3 σε χώρες που τα χρειάζονται από Αφρική και Ασία.

Ο ακούραστος συμπαραστάτης του ελληνικού στρατού

Το G3 είναι τυφέκιο μάχης διαμετρήματος 7.62mm, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης. Είναι τυφέκιο κλειστού τύπου κλείστρου και συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου. Στον Ελληνικό Στρατό είναι το ατομικό τυφέκιο του στρατιώτη. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Heckler & Koch.

Συνηθέστερες παραλλαγές/μοντέλα του είναι τα G3A3, G3A4 και G3A3ZF(ελεύθερου σκοπευτή). Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη Δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4.

Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ΄ Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Εσωτερικού, οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ' Σ.Σ. από τυφέκια G3.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top