0
Τη στήριξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν οι διερευνητικές σε τροχιά», είπε συμπληρώνοντας πως η «μπάλα βρίσκεται τώρα στην πλευρά της Άγκυρας» η οποία καλείται να απαντήσει στην ελληνική πλευρά δίνοντας ημερομηνίες για την επανάληψη των συζητήσεων στην Αθήνα, αυτή τη φορά.

Ο κ. Πάιατ, δεν θέλησε ωστόσο, να εξειδικεύσει την στρατηγική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. 

«Οι ΗΠΑ έτοιμες να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα» 

Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, αναφέρθηκε αυτοβούλως στο ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία. «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη» επισήμανε ο Τζεφ Πάιατ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τόνισε ότι αδημονούν να συνεργαστούν για το ενδεχόμενο πώλησης F-35 όταν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να κάνει αυτή την «επένδυση», όπως την χαρακτήρισε. 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρόκειται για πολυετή διαδικασία εξηγώντας ότι η υλοποιούμενη αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper είναι πολύ σημαντική γιατί θα προετοιμάσει την πολεμική αεροπορία για τα F-35. Συνεργάτης του Τζεφ Πάιατ από το γραφείο αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation) διευκρίνισε ότι η Lockheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, έχει προσδιορίσει σε περίπου 5 χρόνια το διάστημα που απαιτείται για να αναπτυχθούν οι υποδομές που χρειάζονται για την φιλοξενία των F-35.  

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top