0
Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών για το τελικό περιεχόμενο της πρότασης που επεξεργάζεται – χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει οριστικά- η Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή της Θράκης, τόσο για το νέο τρόπο εκλογής Μουφτή όσο και για το νέο τρόπο ανάδειξης των Προέδρων των Διαχειριστικών Βακουφικών Επιτροπών της περιοχής.

Την ώρα που η Τουρκία απαιτεί την απευθείας εκλογή Μουφτή από όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας και η Ελλάδα απαντά ότι το θέμα δεν την αφορά, είναι εκτός ελληνοτουρκικού διαλόγου και αρμοδία είναι η Διακομματική Επιτροπή, στο εσωτερικό της Επιτροπής αναπτύσσονται δύο τάσεις.

Σύμφωνα με την πρώτη, ο μουφτής στο μέλλον θα υποδεικνύεται από ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα διακοσίων εκλεκτόρων, θρησκευτικών λειτουργών και λαϊκών, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι «μουτεβελήδες», οι οποίοι είναι Πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών αξιοποιήσεως της μουσουλμανικής περιουσίας. Η ιδέα αυτή προβλέπει ότι το εκλεκτορικό θα υποδεικνύει στην κυβέρνηση τρία πρόσωπα για κάθε μία από τις θέσεις των Μουφτειών Ροδόπης, Ξάνθης και Διδυμοτείχου και η κυβέρνηση (Υπουργείο Παιδείας) θα επιλέγει κυρίαρχα το καταλληλότερο.

Παράλληλα με το νέο σύστημα εκλογής Μουφτήδων, με το οποίο θα αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε το 1990 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», η εκλογή των Προέδρων των Διαχειριστικών Επιτροπών της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτή είναι η πρώτη σχολή σκέψης που επικρατεί σε τμήμα της διακομματικής επιτροπής αλλά και της κυβέρνησης. Έχει ως βάση συζητήσεως τα υπομνήματα που έστειλαν μουσουλμάνοι Βουλευτές και σύλλογοι της περιοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβουλεύσεως της Επιτροπής.

Η δεύτερη τάση της Επιτροπής, η οποία είναι πιο συντηρητική, προτείνει την σύσταση ενός εισηγητικού σώματος προς την κυβέρνηση (οι λέξεις έχουν την σημασία τους) και όχι εκλεκτορικό το οποίο θα προτείνει προς την κυβέρνηση πέντε πρόσωπα προς επιλογή για κάθε μία Μουφτεία και όχι τρία.

Η τάση αυτή θεωρεί ότι αν επικρατήσει το «τριπρόσωπο» που ισχύει για την εκλογή του παγκόσμιου ηγέτη της Ορθοδοξίας (αλλά και στην Κύπρο), τότε η Ελλάδα εξισώνει στην πράξη το πρόσωπο του Μουφτή με το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πράγμα αδιανόητο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top