0
Τον εξοπλισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που «συνελήφθησαν» το 2018 στον Έβρο και απελευθερώθηκαν μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία και επικοινωνιακή σκύλευση της εικόνας τους να σύρονται στα δικαστήρια, φαίνεται πως δεν έχει επιστρέψει ακόμα και σήμερα η Τουρκία.

Το θέμα είχε ανακινήσει πρώτο το Law and Order, τον Δεκέμβριο του 2020, με αφορμή την υπόθεση της κατασκοπείας στη Ρόδο, όπου εμπλεκόταν και μέλος του τουρκικού προξενείου, και μάλιστα τότε η Άγκυρα είχε εγείρει την «απαίτηση» να δώσουν οι ελληνικές Αρχές στην Τουρκία των εξοπλισμό (κομπιούτερ, κ.λπ.) των εμπλεκομένων.

Σε ερώτηση, λοιπόν, που έθεσε εκπρόσωπος ΜΜΕ, σήμερα, στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, εάν η Τουρκία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τον εξοπλισμό των δύο «συλληφθέντων» Ελλήνων στρατιωτικών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, άφησε να διαφανεί ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αναφέρει το lawandorder.gr.

«Οι δέουσες ενέργειες έχουν γίνει και γίνονται», απάντησε χαρακτηριστικά. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον συνεχίζονται να γίνονται οι «δέουσες» διπλωματικές ενέργειες, το θέμα βρίσκεται ακόμα σε «εκκρεμότητα».

Οι δύο στρατιωτικοί, Μητρετώδης και Κούκλατζης, «συνελήφθησαν» το Μάρτιο του 2018 και απελευθερώθηκαν τον Αύγουστο του ιδίου έτους, κυρίως μετά από συνεννοήσεις των ελληνικού και τουρκικού υπουργείων Εξωτερικών, με τον καίριο ρόλο του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, καθώς και μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε θέσει επανειλημμένως στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το θέμα, όχι μόνο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, αλλά, μαζί με αυτήν, και της επιστροφής του οπλισμού τους και του όποιου άλλου εξοπλισμού είχαν.

Ωστόσο, τότε, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέφευγε συστηματικά να δώσει απαντήσεις. Άγνωστο παραμένει σε τι ενέργειες προέβη και προβαίνει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Ως γνωστόν, τους δύο στρατιωτικούς παρέλαβε πτήση του VIP ελληνικού αεροσκάφους από την Αδριανούπολη. Τους «έφεραν» στην Ελλάδα ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο τότε υπαρχηγός -και νυν αρχηγός- ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο οπλισμός τους που έπεσε στα χέρια της τουρκικής πλευράς ήταν δύο πολυβόλα G3, ένα πιστόλι, οι ασύρματοί τους, και βέβαια τα κινητά τηλέφωνά τους.

Να σημειωθεί πως η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών, που όλα δείχνουν ότι έγινε κατόπιν εντολών από την Άγκυρα, κάθε φορά παρατεινόταν με το πρόσχημα της έρευνας των κινητών τηλεφώνων τους.

Κάτι που, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, διήρκεσε 5,5 μήνες. Είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική πλευρά ροκάνιζε τον χρόνο και ότι η κράτηση είχε να κάνει με τα «πολιτικά μηνύματα» που επεδίωκε να στείλει η Άγκυρα στην Αθήνα και στην ΕΕ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top