0
Το ραδιενεργό στοιχείο καίσιο-137 περιείχε το κύμα αφρικανικής σκόνης που έπληξε τη Γαλλία και πολλές περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,  στις 10 Φεβρουαρίου, αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα.  

Σύμφωνα τα στοιχεία αυτά το καίσιο-137 ανιχνεύτηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από επιστήμονες στην περιοχή Ρουέν της Νορμανδίας, στις 6 Φεβρουαρίου όταν κύμα σκόνης έφτασε στην Γαλλία. Στις 10 Φεβρουαρίου αλλά και στις 12 Ιανουαρίου ένα ανάλογο κύμα σκόνης εμφανίστηκε και στην Ελλάδα.
Όπως εκτιμούν οι Γάλλοι επιστήμονες το καίσιο που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου-235 και άλλων σχάσιμων ισοτόπων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα προέρχεται πιθανώς από πυρηνικές δοκιμές που είχαν πραγματοποιήσει οι Γάλλοι στην Σαχάρα το 1960.

Πάντως η σκόνη από την Σαχάρα φαίνεται εκτός από ραδιενεργή περιέχει και άλλα βλαπτικά για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία. Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που «ταξιδεύει» συχνά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη η οποία έχει αυξήσει τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Είναι άγνωστο εάν στην Ελλάδα στην τελευταία «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης εμφανίστηκε το στοιχείο καίσιο όπως και αν έγιναν μετρήσεις βέβαια, αλλά όπως σημειώνεται το ίδιο φαινόμενο συνέβη και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top