0
Με φανερή δυσφορία έως και θυμό αντέδρασε η Μόσχα στην επιθεώρηση του ρωσικού εμπορικού  σκάφους "Adler" στην Μεσόγειο από τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων στους αντιμαχόμενους στην Λιβύη.

Η Ρωσία  διερευνά τις συνθήκες της έρευνας στη Μεσόγειο του ρωσικού φορτηγού πλοίου "Adler" από τις ειδικές δυνάμεις του  Ναυτικού της Ελλάδας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.και μεταδίδει το echedoros-a.gr.

«Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, ξεκαθαρίζουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, στο οποίο πολλά παραμένουν ακατανόητα για εμάς.

Συγκεκριμένα, απαιτεί διευκρίνιση βάσει ποιων διεθνών νομικών κανόνων και συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρήθηκε δυνατή η επιθεώρηση ενός ρωσικού πλοίου, καθώς και κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε η Ζαχάροβα.


Σημείωσε δε,  ότι το Ναυτικό της Ελλάδας ενήργησε ως μέρος της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ "Ειρήνη".

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιθεώρηση του πλοίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρχει λόγος που να στοιχειοθετεί βάσιμη υποψία  ότι το πλοίο αυτό αυτό μεταφέρει όπλα και ή πυρομαχικά.

«Η παράγραφος 3 της UNSCR 2292 επιτρέπει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενεργούν μέσω περιφερειακών οργανισμών, να επιθεωρούν πλοία στην ανοικτή θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι μεταφέρουν όπλα και συναφές υλικό. Ωστόσο, για αυτό είναι καλόπιστο πριν από τον έλεγχο να λαμβάνουμε και την προκαταρκτική συγκατάθεση του κράτους-σημαίας για τη διενέργεια της επιθεώρησης», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναζητά εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση με την επιθεώρηση.

Βέβαια εδώ το θέμα περιπλέκεται περισσότερο. Στον επίσημο λογαριασμό στο twitter της επιχείρησης «Ειρήνη», επιβεβαιώνεται μεν η επαφή της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ με το ρωσικό πλοίο Adler, αλλά αυτή περιγράφεται ως «φιλική επίσκεψη».

Επιπρόσθετα δε, υπάρχει φωτογραφία των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ με μέλη του πληρώματος του σκάφους να κρατούν τις σημαίες της Ελλάδας, της ΕΕ και της… Ρωσίας!

Η Μόσχα, όμως για άγνωστους λόγους εξέλαβε την φιλική αυτή επίσκεψη, ως σχεδόν εχθρική ενέργεια!loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top