0
Το Ισραήλ υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα που περιλαμβάνει την παράδοση 10 αεροσκαφών κατάρτισης M-346 της ιταλικής εταιρείας Leonardo.

Το Ισραήλ ήταν ο πρώτος ξένος αγοραστής αυτών των αεροσκαφών, ενώ οι Ισραηλινοί εκπαιδευτές τζετ θα ανήκουν στην σχολή εκπαίδευσης πιλότων, η οποία θα κατασκευαστεί από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Η 20ετής σύμβαση προβλέπει επίσης τη συντήρηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, την παροχή προσομοιωτών και υποστήριξη logistics.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ εξήγησε ότι η συμφωνία, «θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες και θα συμβάλει στη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει το militaryparitet.com, η συμφωνία θα μετατρέψει την Ελλάδα στην τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ιταλία και την Πολωνία, η οποία θα εκπαιδεύει τους πιλότους της σε αεροσκάφη M-346.

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν επίσης παραγγελθεί από τη Σιγκαπούρη.

Το M-346 TCB μπορεί να εκπαιδεύσει πιλότους για Eurofighter, Gripen και Rafale, καθώς και για F-16, F-18, F-15, F-35 και F-22.

Γίνεται αντιληπτό πως οι Ισραηλινοί, με την κίνηση αυτή, θα δώσουν στους Έλληνες πιλότους απεριόριστες δυνατότητες για την χρήση μιας σειράς αεροσκαφών πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων και τα F-35 και F-15.

Κρατάμε τα συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη γιατί με την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει στην Κρήτη F-15 και τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μελλοντικά F-35, είναι πιθανό σε λίγο καιρό όχι μόνο να έχει αυτούς τους τύπους μαχητικών η Ελλάδα, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες πιλότοι να είναι έτοιμοι να τα πετάξουν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top