0
Μια νέα μορφή ανελευθερίας και μονομέρειας αναδεικνύεται, που θα αναλυθεί σε έρευνα που διεξάγουμε για τις καινούριες μορφές ηγεσίας,  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ευστράτιος Παπάνης Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ένας αναγκαστικός εγκλεισμός, αυτό που στα ελληνικά οι πολιτικοί μας ονομάζουν lock down, για να μάθετε όσοι δεν διαβάζατε τα phrasal verbs μικροί, αποκρύπτει στους έγκλειστους. 

1. Την απόλυτη ανεπάρκεια και πλήρη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων, αριστερών, δεξιών και κεντρώων στον τομέα της υγείας, του κράτους πρόνοιας και της πρόληψης.

Το ίδιο ισχύει και για τα πολυδιαφημισμένα εύπορα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνον.

2. Την αδιανόητη ανικανότητα της κυβέρνησης και φυσικά οποιασδήποτε γραφικής αντιπολίτευσης να πείσουν τους πολίτες και να τους βοηθήσουν να εμπεδώσουν πολιτικές και κουλτούρα υγείας.

Αυτό που έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, επιβάλλεται τώρα υπό το καθεστώς της αγωνίας για τη μετάδοση του ιού.

3. Την απόλυτη ελαφρότητα του να επιλέγεις το χειρότερο μέτρο, αντιγράφοντας κάποιους εξίσου ανίκανους του εξωτερικού, και να το επιβάλεις αλόγιστα ως πανάκεια.

Φυσικά όταν οι φυλακισμένοι απελευθερώνονται, ξεχύνονται αθρόα, διαιωνίζοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε νέους περιορισμούς.

4. Την ηδονή που αντλούν από τα ακραία αυτά μέτρα όλα τα άχρηστα στοιχεία της κοινωνίας, αυτά που έτσι κι αλλιώς παρασιτούσαν εις βάρος της και τώρα απλώς η απραξία τους αναδεικνύεται ως συμμόρφωση στους νόμους.

5. Ότι όταν μια κοινωνική ομάδα αποκτά επιρροή στη λήψη αποφάσεων εξουσίας, όπως τώρα οι γιατροί και τα υπόλοιπα συνάφια, χωρίς να έχει ιδέα από κοινωνιολογία, ψυχολογία, οικονομικά, νομικά κ. λ. π.,  μια νέα μορφή ανελευθερίας και μονομέρειας αναδεικνύεται, που θα αναλυθεί σε έρευνα που διεξάγουμε για τις καινούριες μορφές ηγεσίας. 

6. Ότι οι ανισότητες εντείνονται και η ψαλίδα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες ανοίγει απειλώντας τη συνοχή.

7. Πως τα πολύτιμα συνταγματικά δικαιώματα, αυτά για τα ποια έγιναν όλες οι θυσίες, μπορούν να εξαερωθούν αναίμακτα υπό την χρήση του φόβου και την απειλή της καχυποψίας.

Το πείραμα, που διεξάγεται, δεν αφορά τσιπάκια μέσα σε εμβόλια και κεραίες των 5G, όπως οι αφελείς διαδίδουν και ενστερνίζονται, αλλά μια άνευ προηγούμενου προσομοίωση και προετοιμασία ολοκληρωτικών και τεχνολογικών  κοινωνιών, όπου η συμπεριφορά του πολίτη θα είναι προκαθορισμένη και άβουλη.

  • Στράτος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top