0
Αλήθειες που προβληματίζουν είπε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας αναφερόμενος στην προμήθεια των εμβολίων για τον κορωνοϊό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση «παρακαλάει» την AstraZeneca να παραδώσει τα εμβόλια τα οποία είχε υποσχεθεί, ο κ. Κούβελας αποκαλύπτει πως τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στις εταιρείες, καθώς υπέγραψαν για τα συμβόλαια χωρίς ρήτρα. 

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κούβελας η ΕΕ έχει απαλλάξει τις εταιρείες από την σημαντική ρήτρα «supply» δηλαδή της ευθύνης τους για την παράδοσή τους. 

Το θέμα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο εάν αναλογιστούμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράνε οι εμβολιασμοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που σας αναφέραμε στο pronews.gr το οποίο υπολογίζει πως στην Ελλάδα θα υπάρξει ανοσία το... 2024! Δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε καραντίνες και άλλα μέτρα τα οποία θα καταστρέφουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, αλλά και την κοινωνία. 

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στο Sputnik σχετικά με τη διαχείριση του θέματος των εμβολιασμών από τις Βρυξέλλες εξ ονόματος όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, υπενθύμισε με νόημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία της βρίθει λαθών.

«Αρχή νούμερο ένα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα συνονθύλευμα λαών οι οποίοι όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, κάνουν λάθη. Να θυμίσω τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον 2ο ΠΠ, τη μεταξύ τους φαγωμάρα και άλλα τέτοια. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τους θεωρούμε (σ.σ. τα κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση) κάτι σοβαρό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούβελας όσον αφορά τα εμβόλια και την παρτίδα που έχει παραγγείλει η χώρα μέσω της ΕΕ, εκφράζει την αντίθεσή του κυρίως για τα εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν, καθώς, όπως εξηγεί, το εμβόλιο δεν είναι για όλους.

«Τα εμβόλια είναι σαν τα φάρμακα. Δεν είναι γενικώς ένα καλό πράγμα. Αν πονάει το κεφάλι σου, καλό είναι να πάρεις χάπι, αν δεν πονάει, δεν πρέπει να το πάρεις. Το εμβόλιο λοιπόν το θέλουμε όταν έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα 50%-60% και όλοι κινδυνεύουν το ίδιο. Αν υπάρχει μια αρρώστια που κινδυνεύουν μόνο οι 80χρονοι, δεν έχουν κανένα λόγο να εμβολιάσουν τα μωρά. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος στην χώρα που να κάνει μια λιτή μελέτη που λέγεται cost effectiveness , δηλαδή πόσα θα δώσουμε και για ποιο λόγο. Τώρα πήγαμε εμείς και παραγγείλαμε 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το κάθε εμβόλιο να κάνει 40 ευρώ, θα δώσουμε μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή το 25% της συνολικής δαπάνης φαρμάκου της χώρας που είναι 1.945.000.000 ευρώ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια για τους περίπου 150.000 υγειονομικούς και για περίπου 1.000.000 ηλικιωμένους κι ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ υπενθυμίζει ότι λανθασμένα θεωρήθηκε ότι η εύρεση του εμβολίου σημαίνει και έναρξη της παραγωγής των δόσεων, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε εργοστάσιο να τα φτιάχνει» ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ και το ελληνικό κράτος έχουν απαλλάξει τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια από την πλέον σημαντική ρήτρα που υπάρχει, αυτή της προμήθειας (supply).

«Το είχα πει αυτό και είχαν πέσει όλοι να με φάνε ότι είμαι εναντίον τον εμβολίων. Δεν είμαι εναντίον των εμβολίων. Ήξερα ότι δεν μπορούσαν να τα φτιάξουν. Αυτές οι συμφωνίες που προϋπέγραψε η ΕΕ και ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχουν να κάνουν με ρήτρες κρατικές επιπέδου ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι κάτι το ατομικό. Αν εγώ πάθω κάτι από το εμβόλιο, κανένα κράτος δεν μπορεί να μου πει να μην τους κυνηγήσω. Το κράτος υπέγραψε ότι τους απαλλάσσει από ρήτρες. Και η ρήτρα παγκοσμίως στα φάρμακα είναι του supply (σ.σ. προμήθεια, εφοδιασμός), δηλαδή είπαν ότι "εμείς δεν πρόκειται να σας κυνηγήσουμε αν δεν μας δώσετε αυτό που υποσχεθήκατε κι όταν το υποσχεθήκατε". Άρα γιατί συζητάμε τώρα; Ξεβρακωθήκαμε στις εταιρείες» είπε.

Το φάρμακο που πήρε ο Τραμπ και παρήγγειλε η Γερμανία

Ο κ. Κούβελας αναφέρει ότι η πανδημία του κορωνοϊού, είναι όπως και άλλες πανδημίες οι οποίες ολοκληρώνουν μετά από 2-3 κύκλους τη «ζωή» τους κι ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένο φάρμακο, δηλαδή αυτό που πήρε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -μονόκλωνα εξουδετερωτικά αντισώματα- για να σπάσουμε το 3ο κύμα ενώ τονίζει ότι στο Ισραήλ ήδη 3.000 εμβολιασμένοι νόσησαν από κορωνοϊό.

«Είναι μια πανδημία θα κάνει δύο, τρεις κύκλους και μετά θα τελειώσει. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε εμβόλιο. Να σας θυμίσω ότι στο Ισραήλ ήδη νόσησαν 3.000 εμβολιασμένοι. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα για να σπάσει το 3ο υποτιθέμενο κύμα είναι τα θεραπευτικά αντισώματα. Σαν αυτά που πήρε ο Τραμπ. Υπάρχουν δύο φαρμακοβιομηχανίες που έβγαλαν φάρμακο για την COVID-19. Εξαιρετικό φάρμακο. Αυτά τα λένε μονόκλωνα εξουδετερωτικά αντισώματα. Το ένα φάρμακο πήρε άδεια κυκλοφορίας στις 9 Νοεμβρίου» ανέφερε προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν το προμηθεύεται το συγκεκριμένο φάρμακο έχοντας ως δικαιολογία ότι δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Αφού λοιπόν δεν έχει εγκριθεί, πώς πήρε 200.000 δόσεις η Γερμανία, 10.000 δόσεις η Ουγγαρία ενώ η Ιταλία περιμένει περίπου 80.000 δόσεις; Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη έχουμε δικαίωμα να προμηθευόμαστε με μια διαδικασία που λέγεται "αμοιβαία αναγνώριση" κι αφού το έχει εγκρίνει ήδη η Αμερική, εμείς μπορούμε να εγκρίνουμε την προέγκρισή της. Αυτό έκανε και η Γερμανία και το πήρε» κατέληξε ο κ. Κούβελας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top