0
H πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού βρήκε ανταπόκριση, καθώς κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών και ο Κ.Μητσοτάκης «πανηγυρίζει».

Με λίγα λόγια αυτό ήταν ένα βήμα από την Κομισιόν για την προώθηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες τις πτυχές της ζωής των Ευρωπαίων, από τα ταξίδια μέχρι την... εστίαση, αφού πλέον τα πιστοποιητικά θα είναι ομοιόμορφα κάτι που σημαίνει πως η χρήση τους θα μπορεί να επεκταθεί παντού με μία απλή απόφαση.


Πρόκειται για μια σημαντική αρχή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. «Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί. Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους» προσθέτει η σχετική ενημέρωση.

Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς

Νωρίτερα την Πέμπτη και σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό.

Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth και για τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επέκταση αυτού του εργαλείου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον EMA, το ECDC και τον ΠΟΥ. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, αλλά ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ως βάση για την απόδειξη του εμβολιαστικού ιστορικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν σε:
  • Ένα απλό σχήμα που θα μπορεί να υποστηρίξει και έντυπα αλλά και ψηφιακά μέσα.
  • Ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές αποφάσεις.
  • Αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων, για το ο οποίος χρειάζεται η ανάπτυξη απαραίτητων μέσων.
Σταδιακή προσέγγιση, με τη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε κάθε βήμα
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως ως μια τυποποιημένη και λειτουργική μορφή απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Τα κράτη - μέλη μπορούν να αποφασίζουν και άλλους σκοπούς που θα χρησιμοποιούνται, αλλά πάντα με την επιφύλαξη της εξέτασης επιστημονικών, ηθικών, νομικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Μεταξύ των ιατρικών σκοπών περιλαμβάνεται η περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη - μέλη ή ακόμα στην περίπτωση που ένας ασθενής αναπτύξει παρενέργειες.

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν το ονοματεπώνυμο του πολίτη και την ημερομηνία γέννησης, ενώ προαιρετικά μπορεί να αναφέρεται και το φύλο του πολίτη και ο αριθμός ταυτότητας ή κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα καταγράφεται το είδος του εμβολίου, ο φορέας που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό και η ημερομηνία ισχύος αυτού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top