0
Συνεχίζονται οι παλλινωδίες στα εξοπλιστικά. Ενώ οι μέχρι τώρα κινήσεις από ελληνικής πλευράς έδειχναν ότι όλα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, κάποιοι δείχνουν πως θέλουν να πάνε πίσω την αγορά της εικοσαετίας! 

Γιατί το λέμε αυτό; Μία «ολιγωρία» όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του «Ελληνικού Πενταγώνου», εκθέτει όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 


Ήταν στις 15 Δεκεμβρίου το βράδυ, κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής έλεγε χαρακτηριστικά: «Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale», βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροποριας.

Το παρασκήνιο  

Όμως, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξαν όλες οι διαδικασίες με ταχύτητα φωτός – με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει συγκροτήσει «ομάδα κρούσης» ειδικά για τον σκοπό αυτό, να τρέξει δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που κολλούσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι ορισμένοι τορπίλισαν την διαδικασία. .

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ΓΔΑΕΕ ορισμένοι κύκλοι πίστεψαν ότι μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή από την ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να εκθέσουν την κυβέρνηση απέναντι στην σύμμαχο Γαλλία!

Στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέσυραν το υπουργείο με την άποψη ότι "δεν χρειάζεται η Σύμβαση για τα Rafale να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο" και αρκούσε "να πάει από την Βουλή, με την κύρωση του σχετικού νόμου". Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έβαλε μπλόκο στην «κακή συνεννόηση πριν αυτή εξελιχθεί σε φιάσκο», σύμφωνα με το enikos.gr.

Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα των Rafale.

Πληροφορίες από γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για εκνευρισμό από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που εκπέμπει ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «δόθηκε μάχη με τον χρόνο και ασκήθηκε υπέρμετρη πίεση προς την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας για να βρεθούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale». 

Eλπίζουμε βέβαια να μην υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ. Σίγουρα στην Ουάσινγκτον υπάρχει δυσφορία για την επιλογή των Γαλλικών μαχητικών. 

Μην ξεχνάμε την απότομη «προσγείωση» που είχαμε στο ζήτημα των F-35, ενώ η Ελλάδα ήθελε εσπευσμένα παράδοση των μαχητικών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν να καθυστερήσει το εν λόγω θέμα.   

Επί της ουσίας οι ΗΠΑ δεν δύναται να εξυπηρετήσουν το αίτημα που αναφέρθηκε στην ελληνική επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άμεση και ταχεία απόκτηση μαχητικών F-35 για τη ΠΑ. Οι Αμερικανοί για δικούς τους λόγους δεν φέρονται να είναι διατεθιμένοι να δώσουν άμεσα F-35 και συγκεκριμένα μεταχειρισμένα μαχητικά στη ΠΑ παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από πλευράς ΠΑ!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top