0
Αποδέκτες αντιδράσεων γίναμε στο DP με αφορμή το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την ισραηλινή ELBIT για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. 

Ένα από τα σημεία στα οποία υπήρξε “ένσταση”, είναι στην αναφορά μας περί “ουδετερότητας” των Ηνωμένων Πολιτειών στην ελληνική απόφαση. Όπως προκύπτει, στις 7 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε κοινή παρέμβαση των πρεσβευτών ΗΠΑ και Καναδά προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σε επιστολή που έστειλαν, οι πρέσβεις Τζέφρι Πάιατ και Μαρκ Άλεν υποστήριξαν τη συνεργατική λύση CAE-Elbit, διατυπώνοντας την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας!

Προηγήθηκε η επίσκεψη του Καναδού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, όπου η ελληνική πλευρά φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι με δεδομένο τον στρατηγικό προσανατολισμό στο Ισραήλ, η κυβέρνηση θα ενδιαφερόταν να δει μια συνεργατική λύση μεταξύ των εταιριών CAE και Elbit.

Η πλευρά των Καναδών διαμαρτύρεται ότι αυτό ήταν μια “ανέξοδη ρητορική” χωρίς νόημα της ελληνικής πλευράς, καθώς αποδέκτες αυτής της “υποτιθέμενης ελληνικής θέσης” ήταν μόνο οι ίδιοι, καθώς ουδείς επικοινώνησε αυτή την επιθυμία προς την ισραηλινή πλευρά.

Η καναδική CAE φέρεται να έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας με την Elbit προς τον υπ. Εθνικής Άμυνας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Από την πλευρά της, η CAE διαρρέει ότι επεδίωξε να πετύχει συμφωνία συνεργασίας με την Elbit, με παράλληλη κίνηση της υπεύθυνης αρχής προμηθειών του Καναδά, προς την αντίστοιχη ισραηλινή, την SIBAT, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Ως εκ τούτου, η Elbit κατέθεσε αυτόνομη προσφορά προς το ΥΠΕΘΑ για την οποία η καναδική πλευρά υποστηρίζει ότι είναι ακριβότερη της δικής της. Στις 10 Δεκεμβρίου, φέρ3εται να κατατέθηκε νέα, βελτιωμένη προσφορά της CAE προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.

Η ισραηλινή πρόταση επιβεβαιώνεται ότι έχει προκριθεί, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πλέον οδεύει για να λάβει την έγκριση της Βουλής. Θα αναζητήσουμε περισσότερα στοιχεία για τις δυο προτάσεις και θα επανέλθουμε.

Όλα δείχνουν ότι με τον τρόπο χειρισμού ενός ακόμα προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, στην περίπτωσή μας τον μετά την παρέλευση τριετίας συνυπολογισμό “γεωπολιτικών” παραμέτρων, η ελληνική πλευρά καταφέρνει ξανά να τα κάνει… μαντάρα, δημιουργώντας εχθρούς.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top