0
Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι συναινούν με τη χρήση του διαβατηρίου εμβολιασμού, στα αεροπορικά ταξίδια. 

Όπως έχει αναφερθεί, ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση να υποβάλλεται σε τεστ ή σε υποχρεωτική καραντίνα στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται. Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα. 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο … smartphone 

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Cathay Pacific, η JetBlue, η Lufthansa, η Swiss Airlines, η United Airlines και η Virgin Atlantic εγκαινίασαν πρόσφατα συνεργασία με το δίκτυο Common Trust Network, μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διασύνδεση με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας εφαρμογής για smartphones, με το όνομα CommonPass, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ιατρικό ιστορικό με όλες τις πληροφορίες για τον Covid-19: τα τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί και τα αποτελέσματά τους, το εμβόλιο που έχουν λάβει, αλλά και τυχόν νοσηλείες σε νοσοκομείο. Αυτό το πιστοποιητικό υγείας θα έχει τη μορφή κωδικού QR.

Πολλοί ανησυχούν μήπως αυτά τα «ψηφιακά διαπιστευτήρια», θα απαιτείται σταδιακά να επιδεικνύονται σε συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το iatropedia.

Στα ταξίδια, ωστόσο, η εφαρμογή υπόσχεται να προσφέρει πραγματική διευκόλυνση, καθώς θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις γρήγορης “υγειονομικής άδειας” από τις περιοχές αναχώρησης και άφιξης που έχει επιλέξει να ταξιδέψει ο επιβάτης.

Μια παρόμοια εφαρμογή έχει αναπτύξει και η IBM. Ονομάζεται «Digital Health Pass» και επιτρέπει σε εταιρείες και χώρους να δημιουργήσουν τους δικούς τους “δείκτες” και κριτήρια για την είσοδο πολιτών, όπως για παράδειγμα τον εμβολιασμό, τα τεστ Covid, αλλά και τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι εταιρίες που έχουν σχεδιάσει τις συγκεκριμένες εφαρμογές δηλώνουν ότι υπερασπίζονται το απόρρητο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών και μάλιστα οι ίδιοι οι χρήστες θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν το επίπεδο πληροφοριών που επιθυμούν να παρέχουν στις αρχές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top