0
Από την τήρηση των μέτρων θα εξαρτηθεί και η συνέχιση ή μη του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου. 

Αυτό ανέφερε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει «να ξεχάσουμε τα ρεβεγιόν» σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός ο κάθε ένας θα πρέπει να κάνει Χριστούγεννα και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του χωρίς οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν θα πάμε πολύ καλά», ανέφερε στο Newsbomb.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως ανέφερε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν θα πάμε και σε νέο lockdown.

«Με τα μέτρα που λάβαμε το επόμενο 15νθημερο λογικά θα δούμε αρχικά μια σταθεροποίηση και στην συνέχεια μείωση των κρουσμάτων γεγονός που θα οδηγήσει και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων αλλά και των διασωληνωμένων. Από την πορεία των δύο αυτών δεικτών θα εξαρτηθεί και η πορεία των μέτρων», εξήγησε η κα. Παγώνη.

Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα γίνει πριν τις γιορτές, με κανόνες και περιορισμούς. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές. «Ξεχάστε τα ρεβεγιόν. Φέτος θα γιορτάσουμε στα σπίτια μας χωρίς οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να επιτραπούν τα ταξίδια στα χωρία. Αν κάποιοι από αυτούς που είναι ασυμπτωματικοί ταξιδέψουν και μεταδώσουν εκ νέου τον ιό η κατάσταση θα γίνει ξανά πολύ δύσκολη».

Τι θα ισχύσει από το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα

Tα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου σε ολόκληρη τη χώρα παρουσίασε χθες (5/11) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις:

Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Η είσοδος στη χώρα θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ.
Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, θα παραμείνουν ανοικτά. Γυμνάσια, Λύκεια αλλά και φροντιστήρια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. Αναλυτικά εδώ όλες οι σχετικές προβλέψεις για την εκπαίδευση.
Τα κομμωτήρια κλείνουν μεν από τη Δευτέρα, θα μπορούν όμως να λειτουργήσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή καθώς δόθηκε παράταση δύο ημερών.
Οι υπηρεσίες delivery και take away επιτρέπονται. Ωστόσο μετάβαση για παραλαβή φαγητού σε κατάστημα δεν συνιστά δικαιολογημένο λόγο μετακίνησης.
Περιορισμοί στην κυκλοφορία:
Όπως και την άνοιξη, o μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Sms με κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top