0
Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην παρέμβασή του, μίλησε και για τη «συνεχή προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε:

  • Στην αναγκαιότητα στενής συνεργασίας της μετεξελισσόμενης Στρατιωτικής Ικανότητας Σχεδιασμού και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων [Military Planning and Conduct Capability (MPCC)] με την αντίστοιχη Πολιτική [Civilian Planning and Conduct Capability (CPCC)], καθώς και στην ανάγκη σαφούς διάκρισής της από το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (EU Military Staff) προκειμένου να καθίσταται αποτελεσματικός ο ρόλος της τόσο στη λήψη και στην υλοποίηση αποφάσεων όσο και στη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων της ΕΕ.
  • Στη διαρκή ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, προκειμένου να καθίσταται πλήρως εναρμονισμένο με τις επικρατούσες συνθήκες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες προκλήσεις.
  • Στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παγίως δημιουργεί προσκόμματα και σημαντικές δυσχέρειες σε κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο οργανισμών.
  • Στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πρόθεση της χώρας μας να συμβάλλει και στο μέλλον στην έτι περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ.


Επιπλέον, ο κ. Φλώρος επεσήμανε τη συνεχή προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία -ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα- με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αθετεί κάθε αρχή καλής γειτονίας με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες χώρες και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που έχουν αναληφθεί σε διάφορα επίπεδα.

Τέλος, έκανε λόγο για «διαρκή ετοιμότητα που τηρούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στον επαγγελματισμό του προσωπικού τους, λόγω των οποίων η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο παρά την προκλητικότητα της γείτονος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top