0
Με τα κρούσματα κορονοϊού είναι συνεχώς στα ύψη και την ίδια στιγμή να καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί, η επέκταση του lockdown μετά την 30η Νοεμβρίου είναι πλέον δεδομένη. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες υγείας έβαλε φρένο στα σενάρια για τον χρόνο της άρσης του lockdown. 

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις» είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».


Τα σενάρια για την άρση του lockdown

Είναι πλέον βέβαιο ότι το lockdown θα παραταθεί μετά τις 30 Νοεμβρίου, με τους ειδικούς να προτείνουν στην κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα του ανοίγματος. Σε κάθε περίπτωση, η άρση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά. Πρώτα θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αμέσως μετά τα σχολεία θα ανοίξει και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εστίαση θα χρειαστεί να περιμένει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι' αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Πάντως, την προσεχή Δευτέρα θα αποφασιστεί για το πότε θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορoνοϊού με πιθανότερες ημερομηνίες άρσης να είναι η 7η είτε η 14η του Δεκέμβρη όπου θα υπάρξει πιθανό άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top