0
Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, που θα περιλαμβάνουν και την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην ενημέρωση έδωσε το «παρών» και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λοκντάουν σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών» σημείωσε.

«Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.

Στα 800 ευρώ το επίδομα για όσους είναι σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο

Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι' αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τρία οικονομικά μέτρα.

1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί 534.

2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Δεκέμβριο

3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω μια ανυπόφορη πίεση στο σύστημα Υγείας»

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω«.

«Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά ζητήματα. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακαλέσω η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη και λογοδοτούμε» ξεκαθάρισε, παρέχοντας εκ νέου πολιτική κάλυψη στους λοιμωξιολόγους.

«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε.

Τσιόδρας: Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα την ημέρα

«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Ο αριθμός των τεστ -και αφορά από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά- έχουμε 20πλασιασει τον αριθμό με μέσο όρο πάνω από 19.000 μοριακά τεστ, ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ, που ξεπερνάει το 9% και, όταν το δει κανείς σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού, κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.

«Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία» υπογράμμισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών, που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».

«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών, είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. Όταν η επιδημία έχει αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω απο 75, αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι, που δεν το θέλουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

«Από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, 213 σε ΜΕΘ είχαμε χθες χθες και αυτό καλύπτει το 60% των ΜΕΘ της επικράτειας» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που έδωσε ο καθηγητής.

Επιχειρηματολογώντας για την χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αυτή θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. «Μπορεί να γίνει εποχικός ο ιός, σαν της γρίπης, και θα τον αντιμετωπίσουμε» επισήμανε.

«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για το lockdown. Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας. Μετά από εκτενή συζήτηση, είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα. Πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία, όταν τελειώσει αυτό» τόνισε.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο καθηγητής.

«Έκπληκτοι από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού»

«Έκπληκτοι διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού, για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή. Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά. Δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα. Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού, που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας» εξήγησε για την ανάγκη επιβολής των νέων μέτρων ο κ. Τσιόδρας.

Μητσοτάκης για τα μέτρα και το λοκντάουν

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, «όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις για το διάγγελμα (σ.σ. του περασμένου Σαββάτου), αυτό έγινε με τα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης. Στη Θεσσαλονίκη είδαμε αναπαραγωγή του ιού, που ξεπέρασε και τα πιο απαισιόδοξα μοντέλα».

«Με βάση την προηγούμενη εβδομάδα, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από αυτή όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτό θα αλλάξει από αυτή την εβδομάδα. Πήρα την απόφαση για μέτρα, πριν να «κοκκινίσει» τελείως η χώρα» διευκρίνισε, φέρνοντας ένα παράδειγμα: «Το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700, στις 30 Οκτωβρίου είχε 17.500 κρούσματα. Εγώ δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα».

«Για ένα παρατεταμένο διάστημα, α μέτρα που είχαμε λάβει, είχαν αποδώσει. Είδαμε μια απότομη αλλαγή την τελευταία εβδομάδα, μπορεί να σχετίζεται με τον καιρό -θα μας το πουν οι ειδικοί- μπορεί να σχετίζεται με το ότι το δεύτερο κύμα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» για τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είχαμε πει πως στα σχολεία, τα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή έχουν την δική τους κοινωνική ζωή, μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Ο διαχωρισμός έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα παιδιά. Κρατούμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο ψυχολογικό κόστος».

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε: «Η διακοπή της εκπαίδευσης έχει επιπτώσεις. Η επιτροπή διχάστηκε. Δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά στα σχολεία ως συμβολή στη μεταδοτικότητα στην κοινότητα και φαίνεται ότι μετά τα 10-12 ανεβαίνει αυτό. Μετά την ηλικία 16-18 είχαμε εισηγηθεί υπέρ του κλεισίματος σχολείων σε αυτή τη φάση της μεγάλης διασποράς, γιατί συμμετείχαν περισσότερο αυτά τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση».

«Το κάνουμε, όχι γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά, αλλά για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Τα δεδομένα για την Ελλαδα είναι και παραμένουν καλά για τα παιδιά. Τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμος που θα επιστρέψει στην κανονικότητα» προσέθεσε. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ, Μητσοτάκης εξήγησε πως, όταν η επιτροπή (σ.σ. των λοιμωξιολόγων) «καταλήγει σε μια απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ομόφωνη. Χρέος της επιτροπής είναι να καταλήγει έστω και δια ψηφοφορίας σε μια κοινή συνισταμένη. Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανεις ότι άλλα λέγονται στην επιτροπή και άλλα έξω. Αυτονόητη η σύσταση για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Το αν και πώς μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι δουλειά της επιτροπής».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Έχουμε γίνει πιο σοφοί για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πρώτο lockdown. Μπαίνουμε τώρα σε αυτό, για να επανέλθουμε σε μια είδους κανονικότητα τον Δεκέμβριο και να λειτουργήσει η αγορά».

«Δεν θα επιστρέψουμε σε μια φάση όπως αυτή του Ιουνίου και του Ιουλίου, της ανεμελιάς, που μπορεί να ήταν και δικαιολογημένη. Οι ειδικοί μας είχαν πει ότι θα επιστρέψει ο ιός. Η χώρα έχει "πυρομαχικά", το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίας είναι σημαντικό. Η χώρα έχει δανειστεί 16 δισ. με χαμηλά επιτόκια και αυτό μας επιτρέπει να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν χρειαστεί να δοθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει» είπε ακόμη.

«Ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη»

«Ασφαλώς υπάρχει κυβερνητική ευθύνη, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Ασφαλώς έχουν γίνει και λάθη που έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να διορθώσουμε. Πολλές φορές έχουμε δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση, που είναι ανυπόστατη. Για παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς. Από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν οι ειδικοί, είναι ότι πρέπει να τα ενισχύσουμε. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προφανώς θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι καλύτερο, αλλά δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, να "γεννήσουμε" περισσοτερα λεωφορεία;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Παντού στον κόσμο παρατηρείται συνωστισμός στις ώρες αιχμής και γι' αυτό οι μάσκες είναι τόσο σημαντικές. Γι' αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο» συνέχισε. «Το ένα λάθος, που ίσως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Όλοι μας ψυχολογικά θέλαμε να πιστεύουμε ότι είχαμε τελειώσει με αυτόν τον εφιάλτη. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση μετά το δεύτερο lockdown».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μη υπακοής στα μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ευχόμαστε όλοι να πειθαρχήσουν. Ξέρουμε πολύ καλά από πού προήλθε το δεύτερο κύμα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Ξερω πόσο είναι κουρασμένη η κοινωνία. Είναι ένας πόλεμος, η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Θα δώσουμε τη μάχη αυτή και θα την κερδίσουμε».

«Η ταχύτητα που θα έχουμε το εμβόλιο είναι πρωτοφανής και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε περισσότερα του ενός εμβόλια. Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή και δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληρό από τον μονότονο ήχο των αναπνευστήρων. Αυτά συμβαίνουν σήμερα και με μεγαλύτερη συχνότητα» σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αμφισβητίες της νόσου, λέγοντας πως «υπάρχουν οι ψεκασμένοι, που λένε δεν υπάρχει κορωνοϊός. Εκεί μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση».

Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι «πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη ο κόσμος να ενημερώνεται από τους ειδικούς. Δεν ενημερωνόμαστε δίκην αστεϊσμού, αλλά από τους ανθρώπους που έχουν τα δεδομένα. Δεν θέλω να σας φοβήσω. Υπάρχουν δεδομένα ότι σε επτά προηγούμενους πολέμους, στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ είχαν λιγότερους θανάτους απ' ό,τι με τον κορωνοϊο».

«Φυσικά και η δημόσια υγεία σκέφτεται τις βάρβαρες συνέπειες ενός απαγορευτικου, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει το άμεσο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν είχαμε ξανακούσει στην ιστορία διακομιδές από κράτη -πέραν της γρίπης το 2009-2010. Το βλέπουν και οι γιατροί μας, που είναι κουρασμένοι αλλά ήρωες και είμαστε δίπλα τους. Είναι μια πανδημία, συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν υπάρχει ανοσία, τα πράγματα θα αλλάξουν όταν θα υπάρχουν εμβόλια» υπογράμμισε.

«Το εμβόλιο δεν έχει μικροτσίπ, αλλά στις ΗΠΑ το 28% αυτό πίστευε. Τέτοιου είδους ψευδείς θεωριές οδηγούν τους ανθρώπους να μην πιστεύουν την επιστήμη. Η πανδημία δεν είναι ψέμα, έχει ευτυχώς μικρότερη θνητότητα για τις μικρότερες ηλικίες. Έχει πολύ μεγαλύτερη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα» είπε ακόμη ο καθηγητής.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πηγαίνουμε καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκες χώρες, παρότι είχε προβλήματα το σύστημα Υγείας. Ο ΕΟΔΥ δεν έχει καμία σχέση με το παλαιό ΚΕΕΛΠΝΟ. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κάνει άλματα στα ζητήματα του χειρισμού αυτής της κρίσης. Θα πιέζω για να γινόμαστε καλύτεροι, γιατί θα σώσουμε περισσότερες ζωές. Όπου έχει γίνει λάθος, εγώ πρώτος θα αναλάβω την ευθύνη» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Πότε τελειώνει το lockdown;

Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως, «αν αντιμετωπίζεις μια εκθετική αύξηση, πρέπει να λάβεις μέτρα για να "κόψεις το κύκλωμα". Εκτιμούμε και ευχόμαστε ότι οι τρεις εβδομάδες του lockdown θα είναι αρκετές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα. Η οικονομία θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή».

Με τη σειρά του, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε όλα τα μέτρα, για να περιορίσουμε την επιδημία. Παρακολουθούμε τα μέτρα, πώς επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα. Κανείς δεν αποκλείει τίποτα. Εγώ ποτέ δεν απέκλεισα κάτι, γνωρίζοντας πώς συμπεριφέρονται οι ιοί. Τα μέτρα σίγουρα θα δουλέψουν. Έχουμε τρόπο να δούμε ποιο και πόσο δουλεύει καλύτερα. Το μέλλον είναι αόρατο, αλλά έχουμε εργαλεία για να πούμε ότι θα μειωθεί η διασπορά του ιού. Η ιχνηλασία θα συνεχίζεται, ώστε να μειωθούν οι κύκλοι διασποράς του ιού. Η επιδημία πιστεύω ότι θα τελειώσει με το εμβόλιο, του οποίου τα αποτελέσματα θα έχουμε στο τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου».

«Υγειονομική βόμβα τα πάρτι»

Υγειονομικές βόμβες τα πάρτι και η νυχτερινή διάσκεδαση «πατείς με, πατώ σε», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους νέους ότι ο ιός αυτός τους αφορά». «Ο λόγος που κλείνουμε το εμπόριο, είναι γιατί θέλουμε να περιορίσουμε τη γενική κινητιτκότητα. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, θα πατάμε άλλοτε γκάζι και άλλοτε φρένο. Όσο θα είμαστε πιο πειστικοί τόσο δεν θα χρειάζονται σκληρά μέτρα» εξήγησε.

Μιλώντας για το εμβόλιο, είπε πως «προχωρούμε τον προγραμματισμό του εμβολιασμού με τις ποσότητες που θα παραλάβουμε. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα εμβολια αυτά θα είναι ασφαλή. Γι' αυτό πρώτος εγώ και η οικογένειά μου θα κάνω το εμβόλιο. Είμαι ικανοποιημένος με την πορεία του εμβολιασμού της γρίπης, ώστε να μην συμπέσει η επιδημία γρίπης με την επιδημία του κορωνοϊού».

«Παίρνουμε τα μέτρα, για να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα θα αντέξει. Κανένα σύστημα Υγείας και αυτό το έχει πει η καγκελάριος Μέρκελ, δεν μπορεί να αντέξει την πίεση εκθετικής αύξησης του ιού. Θα αντέξει το ΕΣΥ. Έχουμε ήδη προσθέσει 6.800 νοσηλευτές. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε όποιος έχει ανάγκη από ΜΕΘ, να έχει αυτή τη δυνατότητα, βάσει των αποφάσεων των γιατρών» υπογράμμισε.

Ανακοινώσεις στις 15:00 από Σταϊκούρα και στις 18:00 από Χαρδαλιά

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top