0
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν ερωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο που η Τουρκία εκδώσει μία νέα NAVTEX για έρευνες δίπλα στο Καστελόριζο, δήλωσε πως η κυβέρνηση «θα δει».


Η κυβέρνηση με λίγα λόγια δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αντίδρασης και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να «θάβει το κεφάλι στην άμμο» λέγοντας στους Έλληνες πολίτες, πως το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες ενώ τα τουρκικά πλοία θα έχουν φτάσει στα... 6 μίλια από τις ακτές του νησιού.

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα ήταν η εξής: «αυτό θα περιμένουμε να το δούμε. Αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς την κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης, που όλοι προσδοκούμε να δούμε τις επόμενες ημέρες».
Σήμερα η Γένι Σαφάκ υποστήριξε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέα NAVTEX για έρευνες έξω από Καστελόριζο και Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα επεσήμανε ότι «οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν», προσθέτοντας ότι «η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας».

«Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε -και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο- την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας:

«Το μήνυμά μας -και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή -την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών- στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top