0
Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική φαίνεται να αποτυπώνεται, η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τον ρυθμό που θέλησε να δείξει ο Μακρόν με την "Μεσογειακή ειρήνη" αλλά χωρίς όμως βαριές δηλώσεις θέλοντας έτσι να δώσει χώρο και στην Γερμανία και τον Κ.Μητσοτάκη να προτείνει διάλογο χωρίς πλοία ή προσφυγή στην... Χάγη από μέρους της Τουρκίας.


Τώρα αν πάμε στην Χάγη κατά πόσο είναι συμφέρον για την Ελλάδα μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και τα θλιβέρα γεγονότα της Λέσβου, με το κάψιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Όπως είπε, τα μικρά και ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Λέσβο και τη Μόρια, ευχαριστώντας παράλληλα την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο ομόλογό του, που θα δεχτούν μερικά προσφυγόπουλα.

Mάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας διεμήνυσε πως η χώρα μας σηκώνει δυσβάσταχτο φορτίο στο μεταναστευτικό, ενώ μετά αναφέρθηκε στην τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ρόλο της Τουρκίας, η οποία απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης.

«Αν η Τουρκία θέλει ένα διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη: Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται απαρέγκλιτα τους διεθνείς κανόνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή: «τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων».

«Η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους και ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως η γειτονική χώρα έχει χρόνο να κάνει ένα βήμα πίσω και αποκλιμάκωση την ένταση.

«Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η προσδοκία του Μακρόν και η Γερμανία

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα ενεργειακή και τη ναυτική επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει πυροδοτήσει φόβους σύρραξης μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ. κια ζητά μια «Ειρήνη στην Μεσόγειο».



Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική αποτυπώνεται η ομόθυμη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών και αυτό ίσως δείχνει ότι η γαλλική πλευρά λαμβάνει σοβαρά τις γερμανικές θέσεις.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top