0
Επιβεβαιώνεται η πτώση της εξαιρετικά σημαντικής παραλιακής πόλης της Σύρτης στην Λιβύη και της βάσης Al Jufra στις τουρκικές δυνάμεις, μετά από μπαράζ του τουρκικού πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ. και εν συνεχεία προέλαση στοιχείων ίλης αρμάτων Μ60Τ και τεθωρακισμένων οχημάτων που μετέφεραν Τουρκμένους μισθοφόρους


Το καθεστώς της Τρίπολης είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επιχείρηση «Δρόμος νίκης» η οποία έχει ως στόχο την κατάληψη Σύρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Πλέον η Τρίπολη ελέγχει το 40% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Λιβύης, ίσως και περισσότερο.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η υποχώρηση των δυνάμεων του Στρατού της Λιβύης παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την Αίγυπτο να βλέπει την Τουρκία να αρπάζει σταδιακά την Λιβύη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλ Σίσι.


Σύμφωνα με το The Libya Observer οι δυνάμεις του Χαφτάρ απλώς αναδιπλώθηκαν 30 χλμ. δυτικά της Σύρτης για να αποφύγουν την δραστηριότητα των τουρκικών drones, που έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη για τις δυνάμεις του LNA, καθώς ίπτανται ώρες ολόκληρες επάνω από τις περιοχές στόχους, αναζητώντας στόχους ευκαιρίας τους οποίους εν συνεχεία βάλλουν με ακρίβεια, χωρίς να ξέρουν οι αμυνόμενοι κυριολεκτικά «από πού τους ήρθε».


Πέρα από τις…  ενθουσιώδεις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Τρίπολης έχουν καταλάβει μέρη της πόλης, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν και ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Σύρτης.
Όλα αυτά την ώρα που Αιγύπτιος πρόεδρος, ο ηγέτης του LNA και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου ολοκλήρωσαν την συνάντησή τους στο Κάιρο.

Ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ δήλωσε ότι με τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη είναι σε πόλεμο ο Στρατός της Λιβύης.

Αν και Αλ Σίσι και Χαλίφα Χαφτάρ πρότειναν εκεχειρία στην Λιβύη από τις 8 Ιουνίου, εντούτοις και οι δύο επέμειναν στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και των ένοπλων μισθοφορικών σωμάτων.

Ο Λίβυος στρατηγός ανάφερε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η Τουρκία να στέλνει μισθοφόρους από την Συρία στην Λιβύη, καθώς αυτό είναι απόδειξη ότι η χώρα αυτή υποθάλπει και προωθεί την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ageela Saleh, δείχνει σαφή σημάδια άγνοιας της πραγματικότητας, θέτοντας... όρους ότι για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την Τρίπολη είναι αναγκαίο να αφοπλιστούν πρώτα όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Τρίπολη, την ώρα που αυτές οι οργανώσεις είναι στον δρόμο για το γραφείο του, αν δεν απωθηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις που επίσης αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα.

«Επιμένουμε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην Τρίπολη πρέπει να αφοπλιστούν και διαλυθούν», είπε ο Saleh προσθέτοντας ότι «10.000 Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι έχουν σταλεί στην Λιβύη το τελευταίο διάστημα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top