0
Το «ανθολόγιο» των μιντιακών παρεξηγήσεων στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πλούσιο ώστε να σου έρχονται αρκετά τέτοια περιστατικά αβίαστα στο μυαλό. 


Υπήρξε όμως ένα που όσοι το παρακολούθησαν είναι αδύνατο να μην το θυμούνται. Έστω και αν έχουν περάσει 21 χρόνια.

Πρωταγωνιστές ο Κώστας Χαρδαβέλλας και τα περίφημα «Κακά Παιδιά» του ραδιοφώνου, ο Λάμπης Ταγματάρχης και ο Θανάσης Λάλας. Οι τηλεφωνικές φάρσες τους έχουν «γράψει» ιστορία στα ερτζιανά, με αφετηρία τον «Αθήνα 9,84» στα τέλη της δεκαετίας του ’80. «Θύματά» τους υπήρξαν αρκετά ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής. Όχι μόνο όμως.

Σε εκείνη την περίπτωση θέλησαν να σατιρίσουν τις ζωντανές εκπομπές αναζήτησης αγνοούμενων. Πολλές από τις φάρσες τους ήταν χιουμοριστικές, άλλες απλώς καλαίσθητες και ορισμένες διαφωτιστικές για κάποια κακώς κείμενα του πολιτικού βίου (δεν ήταν άλλωστε και δύσκολο να βρεθούν αφορμές). Υπήρχαν όμως και κάποιες χοντροκομμένες έως κακόγουστες.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η περίπτωση μας. Η οποία και ευθύνεται για το δημοφιλέστερο δελτίο ειδήσεων στην ιστορία του Star Channel.
Στο «Ρεπορτάζ στην ομίχλη» που προβλήθηκε την 5η Νοεμβρίου 1996, ο Κώστας Χαρδαβέλλας και οι συνεργάτες του είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση εξαφάνισης μιας 16χρονης κοπέλας. Ένα τέταρτο πριν από το τέλος της εκπομπής συνέβη κάτι αναπάντεχο.

Η ίδια η κοπέλα (ονόματι Σοφία) επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εκπομπή, κάτι που καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό. Τα νέα μαθεύτηκαν από… καναπέ σε καναπέ και τα μηχανάκια της AGB «τρελάθηκαν».

Το «Ρεπορτάζ στην ομίχλη» παρατάθηκε για 2,5 ώρες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ τηλεθέασης από καταβολής AGB (71%). Επτά στους δέκα τηλεθεατές που είχαν ανοικτούς τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, ήταν συντονισμένοι στη συχνότητα του Star Channel.


Ταγματάρχης και Λάλας παρουσίαζαν τότε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 την εκπομπή «Διαγωγή Κοσμία» – ουσιαστικά το ίδιο concept με άλλο όνομα. Το συμβάν με το τηλεφώνημα της ίδιας της αγνοούμενης 15’ λεπτά πριν από το τέλος της εκπομπής τους φάνηκε πολύ περίεργο και αποτέλεσε την έμπνευση για την επόμενη φάρσα. Αυτή βγήκε στον αέρα πρωί του Σαββάτου, πέντε ημέρες δηλαδή μετά το «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη».

Υποτίθεται ότι είχαν επικοινωνήσει με τη μητέρα της συγκεκριμένης κοπέλας παίρνοντας για λογαριασμό της… αντίπαλης εκπομπής («Φως στο τούνελ»). Της ζήτησαν να… εξαφανιστεί ξανά η κόρη της έναντι αμοιβής, ώστε να την ξαναβρούν! Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε, συνεργάτιδα της εκπομπής προσποιήθηκε τη μητέρα, η οποία διαπραγματευόταν – υποτίθεται – την αμοιβή και τις λεπτομέρειες.

Τα πιο «πιπεράτα» σημεία του διαλόγου, που διήρκεσε 11 λεπτά, είχαν ως εξής: 

Δημοσιογράφος: Είμαστε από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της κυρίας Νικολούλη. Επειδή ο ανταγωνισμός με την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα είναι μεγάλος και η δική σας περίπτωση του έδωσε σημαντικό προβάδισμα, θέλαμε να σας ρωτήσουμε: Μήπως θα ήταν δυνατόν η κόρη σας να ξαναχαθεί για δυο-τρεις ημέρες, αλλά να τη βρούμε εμείς αυτή τη φορά;

Μητέρα Σοφίας: Κοιτάξτε, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν έτσι. Πρέπει να συνεννοηθώ με τον πατέρα του παιδιού, με τη Σοφία… Δεν μπορεί να ξαναβγεί στην τηλεόραση. Είναι ταλαιπωρία! Οι κάμερες, όλος αυτός ο μπελάς, ξέρετε…

Δ.: Μα, εξυπακούεται, θα σας αποζημιώσουμε για αυτά. Και εμείς κάτι πρέπει να σας δώσουμε. Γύρω στις 500.000…

Μ.: Α, όχι! Θα έχει ενστάσεις ο άνδρας μου με αυτό το ποσό! Είναι παράξενος! Άλλωστε δεν έδωσε αυτά τα λεφτά ο κ. Χαρδαβέλλας. Τουλάχιστον ένα, ενάμισι εκατομμύριο πρέπει να είναι!

Δ.: Δεν είναι πρόβλημα, εντάξει. Ένα εκατομμύριο. Θα μπει και ο αστυνομικός στο κόλπο; (Η νεαρή είχε εξαφανιστεί λόγω σφοδρού έρωτος με αστυνομικό).

Μ.: Ναι, να πούμε πως πάει να τον βρει, αλλά αυτός να μην έρθει στο στούντιο. Και τη Σοφία να τη στείλουμε σε κάτι συγγενείς που έχουμε στον Περισσό να μην τη δει κανείς.

Δ.: Αλλά, για πείτε μου, θα μπορέσετε να κλάψετε πειστικά στην εκπομπή μας;

Μ.: Βεβαίως!

Δ.: Μπορείτε να το κάνετε για λίγο τώρα, να ξέρουμε πώς θα είναι;

Μ.: Ναι, αν πρέπει… (αρχίζει την… πρόβα με σπαραγμό ψυχής). Παιδάκι μου, (λυγμός)… Η μάνα είναι μόνο μία (λυγμός)… Γύρνα σπίτι, κοριτσάκι μου, που κλαίει το αδελφάκι σου…

Δ.: Το αδελφάκι της μπορεί να μας δείξει και αυτό λίγο πώς θα κάνει;

Μ.: Ναι, βέβαια… (το φωνάζει) Δείξε πώς κλαις που χάθηκε η αδελφούλα σου!

Αδελφός Σοφίας (κλαίγοντας): Ελα, Σοφάκι μου, πίσω. Από τότε που έφυγες πέφτω από το κρεβάτι μου όταν κοιμάμαι (… ακολουθεί οδυρμός).

Δ.: Ωραία, εντάξει. Πότε να σας πάρουμε τηλέφωνο να επιβεβαιώσουμε τη συμφωνία;

Μ.: Πάρτε τη Δευτέρα το μεσημέρι. Νωρίς μόνο, πριν το απόγευμα, γιατί έρχεται εδώ ο ψυχολόγος να εξετάσει τη Σοφία, και μη καταλάβει τίποτε… (Πρόκειται για τον ψυχολόγο της εκπομπής τού κ. Χαρδαβέλλα, που προφανώς έχει αναλάβει κατασκοπικό ρόλο. Μη βγει παραέξω τίποτε για την κομπίνα).


Η fake φάρσα ήταν τόσο καλά στημένη, ώστε όλοι σχεδόν την πήραν στα σοβαρά: από απλούς ακροατές μέχρι τα Μ.Μ.Ε. που αναπαρήγαγαν την ψεύτικη είδηση, θεωρώντας ότι επρόκειτο για πραγματικό ντοκουμέντο που έχρηζε δικαστικής διερεύνησης.
Ο διάλογος ήταν αναμενόμενο να κάνει έξαλλο τον Γιώργο Χαρδαβέλλα, αφού τόσο η αναφορά στη δήθεν αμοιβή που είχε δώσει ο ίδιος στην οικογένεια, όσο και στον ψυχολόγο (του), που είχε αναλάβει να παρακολουθεί ως «κατάσκοπος» τη μικρή Σοφία, δεν αντιμετωπίστηκαν με… χιούμορ.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, στις 20 Νοεμβρίου, εκτυλίχθηκε ο… τρικούβερτος καυγάς που αναφέρθηκε στον πρόλογο. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας αντιπαρατέθηκε με το Θανάση Λάλα και τον Λάμπη Ταγματάρχη και το δελτίο ειδήσεων διήρκεσε τρεις ώρες παρά δύο λεπτά!

Το δελτίο – σιδηρόδρομο παρακολούθησαν 832.000 τηλεθεατές (ή το 14.3% του πληθυσμού), σε μια εποχή όπου ούτε το δελτίο ούτε το γενικότερο πρόγραμμα του καναλιού είχαν ακόμη καταφέρει να κερδίσουν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού. Άλλωστε παραμένει έως και σήμερα το δελτίο ειδήσεων του Star με την υψηλότερη τηλεθέαση.

Σε ότι αφορά την κόντρα Χαρδαβέλλα – «Κακών παιδιών», εξελίχθηκε σε σίριαλ αρκετών ημερών, με προσφυγή του πρώτου στο ΕΣΡ και απειλές για αγωγές.

Το μόνο που έλειπε για να ολοκληρωθεί το σκηνικό της πιο έντονης μιντιακής αντιπαράθεσης ήταν τα… social media. Αν υπήρχαν κι αυτά, το συγκεκριμένο δελτίο μπορεί να ήταν σήμερα πρώτο, όχι μόνο στην ιστορία του Star, αλλά στα χρονικά της ιδιωτικής τηλεόρασης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top