0
Τα όσα μαθαίνουμε ότι γίνονται στις αξιολογήσεις και τοποθετήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Στρατού, θυμίζουν πολύ έντονα τα χρόνια που τα “μπλε” και “πράσινα” καφενεία και σε κάποιες περιπτώσεις και στρατόπεδα. Τα παράδοξα κριτήρια αξιολόγησης στελεχών επέστρεψαν και τα παραδείγματα είναι αρκετά.


Πρώτα απ΄ όλα η περίπτωση του στρατιωτικού ιερέα για τον οποίο γράψαμε. Άψογη καριέρα, εξαιρετικές σπουδές, νούμερο ένα στην επετηρίδα του επελέγη να είναι ο επόμενος Διευθυντής Θρησκευτικού. Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό, όπως γνωστές γίνονται όλες οι αποφάσεις των συμβουλίων. Μόνο που ο άψογος ιερέας πλήρωσε το χιούμορ του, το οποίο είχε ξεδιπλώσει το 2017 -3 χρόνια πίσω- όταν σε κάποια εγκαίνια στα Τέμπη, αστειεύτηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Ποιο ήταν το αστείο; Ο ιερέας του είχε ζητήσει να φωτογραφηθούν μαζί “για να΄χω φωτογραφία μ΄ έναν ακροαεριστερό πρωθυπουργό”. Το αστείο αυτό φαίνεται ότι δεν άρεσε σε κάποιους. Άγνωστο γιατί…

Αποτέλεσμα: Διευθυντής Θρησκευτικού δεν θα γίνει, λόγω της χειραψίας και της φωτογραφίας με τον Τσίπρα.


Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Στο Στρατό Ξηράς γίνονται “εκκαθαριστικές επιχειρήσεις” με μαζικές “απώλειες” πολύ άξιων αξιωματικών. Δεν το κρίνουμε εμείς αυτό. Το έκριναν όσοι τους είχαν τοποθετήσει σε εξαιρετικά σημαντικές θέσεις. Τώρα είτε τους αποστράτευσαν ,είτε τους τοποθέτησαν σε θέσεις με τους οποίους τους απαξιώνουν με τρόπο εκκωφαντικό.

Με ποια “δικαιολογία” γίνονται οι “εκκαθαριστικές επιχειρήσεις”; Όποιος κρίθηκε, επελέγη ή ακόμη…χειρότερα συνεργάστηκε με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Γιώργο Καμπά, φεύγει ή δρομολογείται η αποστρατεία του! Το ίδιο συνέβη κα στην Πολεμική Αεροπορία, από την οποία εκδιώχτηκαν με απαίτηση απόστρατου ανώτατου αξιωματικού πανάξια στελέχη, επειδή κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν “έμπιστοι” του πρώην Α/ΓΕΑ και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου! Κάποιοι απ΄ αυτούς δεν είχαν ούτε καλημέρα μαζί του.

Και ο Γ.Καμπάς και ο Χ.Χριστοδούλου έφυγαν απλά επειδή τους είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση σε αντίθεση με τον Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος επελέγη για τη θέση του Α/ΓΕΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αποστρατεία του από την ίδια κυβέρνηση ,φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να γίνει ΥΦΕΘΑ.

Βέβαια δεν μας διαφεύγει ότι υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία “στόχων”. Είναι όσοι έχουν “χαρακτηριστεί” με τον έναν ή τον άλλο τρόπο “άνθρωποι του Αποστολάκη”. Όσοι ήταν στο επιτελείο του στο ΓΕΕΘΑ ή στο διάστημα που ήταν ΥΕΘΑ ήταν και παραμένουν στοχοποιημένοι. Είναι γνωστό ότι ανώτατος αξιωματικός καθόλα άξιος “γλίτωσε” στο παρά ένα την αποστρατεία!

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ο “κώδικας τιμής” στις Ένοπλες Δυνάμεις, που λέει ότι ο “νέος”, Αρχηγός ή και υπουργός, δεν “κυνηγά” το προσωπικό που χρησιμοποιήσει ο προηγούμενος. Η πρακτική ήταν το προσωπικό αυτό να τοποθετείται σε θέσεις που επιθυμούσε εφόσον αυτό ήταν εφικτό. Ζούμε μια εξαίρεση η οποία οφείλεται σ΄ ένα μείγμα “κομματικών πεποιθήσεων” και “ξεκαθαρίσματος προσωπικών λογαριασμών”. Ότι χειρότερο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top