0
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναφορά του από την Κοζάνη πως η Αθήνα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.


Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από την Κοζάνη, το βράδυ του Σαββάτου, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ξεκάθαρα ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι "κόκκινες" γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Σήμερα (Δευτέρα), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε. «Αντιμετωπίζουμε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία και σύνεση, αλλά παράλληλα και με αποφασιστικότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός. 


Αναφερόμενος στη δήλωσή του από την Κοζάνη, σχολίασε ότι «το καθήκον της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, είναι να λέει σαφώς ότι υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα οφείλει να αντιδράσει. Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο απλά. Δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε και εν πάση περιπτώσει χωρίς καμία αμφιβολία θα καταλήξουμε εκεί. Ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί. Και αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής, αλλά ασφαλώς πρέπει να το πούμε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να είναι έτοιμες για όποια ώρα προκύψει ανάγκη. Αυτό κάνουν και η προσπάθεια είναι διαρκής. Ευχής έργον είναι να μην προκύψει ανάγκη. Και πάντα υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το βαθμό της προετοιμασίας προκειμένου όλα τα συστήματα να είναι λειτουργικά. Και πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Και πάντα δεν θα αγγίζουμε το τέλειο όσον αφορά την 100% λειτουργική ετοιμότητα των πάντων. Όμως, η προσπάθεια γίνεται με συνέπεια και επαγγελματισμό από την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτω από τις δικές μας εντολές. Αυτή είναι η δουλειά τους και τη δουλειά τους την κάνουν καλά. Έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αυτή την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής να την κάνουν καλά».

Με αφορμή την κίνηση πριν από 24 χρόνια των  δύο δημοσιογράφων της «Χουριέτ» που είχαν υποστείλει την ελληνική σημαία στα Ίμια, πρόκληση  που οδήγησε στην τραγική απώλεια των δύο Υποπλοιάρχων, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, στις 31 Ιανουαρίου 1996, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Καλό θα ήταν να αποφεύγονται αυτού του είδους οι ενέργειες που δημιουργούν ανάφλεξη στην ένταση. Η Ελλάδα τότε θρήνησε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον, αλλά έκτοτε δημιουργήθηκε και το θέμα του "γκριζαρίσματος" κάποιων ζωνών στο Αιγαίο».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top