0
Για τον αγωγό EastMed, τις απειλές της Άγκυρας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το μισθολογικό τν ενστόλων μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.


Σχετικά με την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία απτή απόδειξη της πρόθεσης των τριών κρατών να κάνουν συνέργειες προκειμένου να έχουν το δικό τους ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «βασική μας αρχή είναι ότι κανείς δεν πρέπει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν φοβόμαστε. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου Ερντογάν ανέφερε ότι «ώρες- ώρες, μου θυμίζει αυτόν που προσπαθεί να αναβιώσει την παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως απέναντί του βρίσκει ένα «τείχος» χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας».

Αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας υποστήριξε ότι «αν πάμε στη φάση της στρατιωτικής εμπλοκής ασφαλώς και θα είμαστε μόνοι μας. Αλλά όλη αυτή η καλλιέργεια και εμβάθυνση των συμμαχικών σχέσεων έχει ως αποτέλεσμα να εισακούονται τα εθνικά μας δίκαια, έτσι ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο της στρατιωτικής εμπλοκής».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία τόνισε ότι είναι στο «τραπέζι», όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, μεταξύ αυτών και το χρηματοδοτικό και υπογράμμισε ότι «θα αγοράσουμε αυτό που θέλουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού μας».

Για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και πιθανώς η αμερικανική πλευρά θα το θέσει στο «τραπέζι» της συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με τους μισθούς των ενστόλων επεσήμανε ότι θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ενώ σχετικά με τη συζήτηση περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top