0
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράει στις νέες ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό στην λογική της αυστηροποίησης όλων των διαδικασιών.



Γι’ αυτό προωθείται αυστηρή φύλαξη των συνόρων, αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους παράνομους μετανάστες -που θα παραμένουν σε κλειστούς χώρους και θα επιστρέφουν στις χώρες τους με γρήγορες διαδικασίες- καθώς και πιο ορθολογική εφαρμογή των διαδικασιών παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Η «Αυγή» βλέπει Σαλβίνι και Ορμπαν

Η κάθετη διαφωνία προκύπτει και από τον τίτλο στην «Αυγή», που κατηγορεί τους κυβερνητικούς ως «Ακροδεξιούς και Επικίνδυνους», με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα «στα πρότυπα του Σαλβίνι και του Ορμπαν»! Τους δύο Ευρωπαίους πολιτικούς, δηλαδή, που έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους τη μη αποδοχή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τους.

Η βασική κατηγορία που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά το γεγονός ότι τα κύματα των προσφυγικών ροών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της Ελλάδας και των νησιών- είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει «με ανθρωπισμό» το πρόβλημα των μεταναστών-προσφύγων, όπως γράφει η εφημερίδα του κόμματος στο κύριο άρθρο της.

Γι’ αυτό και η κατηγορία που απευθύνει η Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση, ότι βάφτισε αυθαίρετα το θέμα «μεταναστευτικό πρόβλημα» και όχι «προσφυγικό», ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυστηρές ρυθμίσεις).


Αγνοώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων, πλέον, δεν είναι άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική που δεν δικαιούνται άσυλο. Ούτε μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ούτε να βρουν εργασία στην Ελλάδα, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες.

Οι οικονομικοί μετανάστες εκτιμούνται σε ποσοστό 75% των συνολικών αφίξεων, ανέφερε σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες

Στα αυστηροποιημένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπονται «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» για τους αποδεδειγμένα οικονομικούς μετανάστες, που θα επιστρέφονται με γρήγορες διαδικασίες στις πατρίδες τους. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και ο νόμος. Δηλαδή όσοι είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες θα κρατούνται έως ότου απελαθούν, σε γρηγορότερους χρόνους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει σημαία του την Αμυγδαλέζα, σαν στρατόπεδο κράτησης που προσβάλλει τον ανθρωπισμό, έχει μια φυσικά απέχθεια για τα κλειστά κέντρα. Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αντιμεταναστευτικό μένος»:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα-φυλακές».

Ενώ από κοντά και η «Αυγή» γράφει ότι «τα κριτήρια διαχωρισμού των ανθρώπων, πέρα από το σαφώς ρατσιστικό της «εθνικότητας», θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παρακάμψει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων». Με άλλα λόγια, πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν όλοι στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ειρωνείες Τσίπρα

Εξίσου ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ -κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακές παρεμβάσεις με στόχο το συντηρητικό ακροατήριο- με τις εκκενώσεις των καταλήψεων όπου είχαν βρει καταφύγιο οι μετανάστες.

«Ευτυχώς θα μπορούμε τώρα να κοιμόμαστε ήσυχοι», είχε σχολιάσει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Τwitter, χωρίς όμως κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μία απάντηση στο καίριο ερώτημα: Είναι η λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οι καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγιεινή, την τήρηση του νόμου αλλά και τον ανθρωπισμό, με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες-μετανάστες.

Αυτό σχολίασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον τερματισμό των καταλήψεων. Οι φωτογραφίες όμως των κτιρίων που εκκενώθηκαν δείχνουν αχούρια, άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία. Εκεί λοιπόν «τα μικρά παιδιά και οι μάνες», κατά ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μένουν;».

Να μην επιστρέψει κανένας

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την ιδέα των επαναπροωθήσεων σαν την πιο σοβαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από το κύμα των μεταναστών που κατακλύζουν τα νησιά, μαζί με τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες, φαίνεται και από την αντίδρασή του στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» που θέλει να ετοιμάσει η κυβέρνηση. Δηλαδή χωρών στις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος ή εμφύλιος και όπου οι μετανάστες (π.χ. από τη Βόρεια Αφρική) θα μπορούν να επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

«Προβλέπουν», γράφει η ανακοίνωση, «κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή».

Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1.806 επιστροφές».

Διαδικασίες-εξπρές

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι και η επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή την άρνηση χορήγησης ασύλου. Αφού σήμερα για να τελεσιδικήσει η απόφαση περνούν μήνες, ενώ εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις κινδυνεύουν να απορριφθούν εξαφανίζονται στην ενδοχώρα χωρίς η αστυνομία να είναι σε θέση να τους εντοπίσει.

Οι ταχύτερες διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για την εξέταση των προσφυγών για το άσυλο προκάλεσαν επίσης την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση: «Μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση, σε πλήρη σύγχυση, ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, λανθασμένα, ότι υπάρχει μηχανισμός που επιτρέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Η ανακοίνωση του κόμματος ανέφερε: «Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας ανοίγει μια διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την ΕΕ, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Μάλτα «σημειώσαμε πρόοδο στην κατάρτιση του πλαισίου για μια σειρά μόνιμων και δομικών συμφωνιών», επεσήμανε ο Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. «Τίποτα δεν έχει υπογραφεί ή συμφωνηθεί. Στόχος ήταν να προετοιμάσουμε ένα έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο (των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ)», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top