0
Η Ντόρα Μπακογιάννη, ως εισηγήτρια της ΝΔ, αναφέρθηκε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας: 


«Ακούω τις τελευταίες ημέρες στις τηλεοράσεις μια παραφιλολογία ότι η ΝΔ άλλαξε θέση για την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν τηρεί αυτά που έλεγε προεκλογικά. Θυμίζω ότι η ΝΔ προεκλογικά, σε όλους τους τόνους εντός και εκτός κοινοβουλίου, είπε ότι άπαξ και ψηφιστεί η Συμφωνία θα είναι Συμφωνία εν ισχύ και δεν μπορεί καμία δύναμη να αναιρέσει αυτή τη συμφωνία. Το θεωρήσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές και εξακολουθούμε να το θεωρούμε έτσι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ».

Και σημείωσε ότι «στην δεύτερη πτυχή για την τήρηση των όρων ιδίως με τα μακεδονικά προϊόντα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε», ενώ για το τρίτο θέμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων ανάλογα με την τήρηση της συμφωνίας και την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, την στάση της κυβέρνησης και την αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη ότι θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε την Συμφωνία, σχολίασε ότι «δεν μπορεί κανείς να τιμά μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αυτή η διγλωσσία έχει επιπτώσεις και στο πως μας αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές μας. Το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών ξοδεύεται από την διγλωσσία. Υπάρχουν υπουργοί όπως ο κ. Δένδιας αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που τοποθετούνται με μετριοπάθεια. Όμως ακούμε και μεμονωμένες φωνές που μιλούν για προδοσία ακόμα και τώρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Όσο δεν εφαρμόζουμε και εμείς απαρέγκλιτα την συμφωνία αφαιρούμε διαπραγματευτική ισχύ από εμάς Σωστά κάνετε και πιέζετε την γειτονική χώρα να εφαρμόζει την Συμφωνία στα προϊόντα πώς όμως θα γίνει αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να την αποκαλούν με το όνομά της». Ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να πει εάν συμφωνεί να συσταθεί και από την Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Β. Μακεδονία, όπως έχει κάνει η γειτονική χώρα και είχε δεσμευτεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται όλες, σχολίασε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου σημειώνοντας ότι ορισμένα όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν για το ήδη καταθέσαμε μια Ερώτηση για τα μακεδονικά προϊόντα που είναι αιωρούμενα και πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα που είναι προ των πυλών και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για τους παραγωγούς.

Στην διερεύνηση των ευθυνών των κ. Τσίπρα και Κοτζιά για την υπογραφή της Συμφωνίας επέμεινε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλανάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νδ για υπαναχώρηση από τις θέσεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα απαντήσει στους εκπροσώπους των κομμάτων για όλα τα θέματα στο τμήμα της συνεδρίασης που διεξάγεται σε κεκλεισμένων των θυρών.

Στα θέματα που έθεσαν πάντως τα κόμματα, κατά το σκέλος της ανοικτής συνεδρίασης, ήταν τα ελληνοτουρκικά αλλά και το Αλβανικό.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά και την προκλητικότητα της Τουρκίας ανέφερε ότι ο «διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορεί το να μην κάνουμε διάλογο να ικανοποιεί κάποιους στο εσωτερικό αλλά όποτε το κάναμε αυτό το πληρώσαμε ως εξωτερική πολιτικά ακριβά. Το περιβάλλον είναι προβληματικό, η ρητορική Ερντογάν πρωτόγνωρη και κλιμακούμενη. Ο συμβολισμός της Αμμοχώστου στέλνει μηνύματα που πρέπει να αναλύσουμε» και τόνισε ότι ο «δεν ανέμενα ότι ο Τσαβούσογλου θα πήγαινε στην Αμμόχωστο να κάνει δηλώσεις. Η πράξη του αυτή θα κριθεί αυστηρά στην Νέα Υόρκη από τους συνομιλητές της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης για τον συμβολισμό που έχει»

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου ακόμα και όταν υπάρχει ένταση τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι «δεν πρέπει να ξοδεύουμε άσκοπα το διπαραγματευτικό μας κεφάλαιο σε άλλα θέματα ενώ αυτό μπορούμε να το έχουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.»

Στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, ενώ σε γραμμή- επίθεσης ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top