0
Η Αδρία αποκαλύπτει τα μυστικά της, καθώς πρόκειται για μια θαμμένη ήπειρο κάτω από τη Νότια Ευρώπη επομένως και από την Ελλάδα. 


Μάλιστα, απομεινάρια της γεωλογικής ύπαρξής της απαντούν σε οροσειρές της βαλκανικής χερσονήσου.

Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη και, μάλιστα, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ερευνητές εστίασαν στην Αδρία, τη θαμμένη ήπειρο κάτω και από την Ελλάδα σε βάθος έως και 1.500 χιλιομέτρων.


Με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο, Ντάου Φαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα παλαιομαγνητικών και άλλων στοιχείων για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Gondwana Research, έγινε σαφές ότι τα πετρώματα ήταν θαλάσσια ιζήματα τα οποία ανυψώθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών και σχημάτισαν τις οροσειρές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ιστορία της Ευρύτερης Αδρίας

Η Ευρύτερη Αδρία αποκολλήθηκε πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια από την υπερήπειρο της Γκοντβάνα και άρχισε να κινείται βορειότερα. Ο Χίνσμπεργκεν τη χαρακτηρίζει ως «μια περιοχή κατάλληλη για καταδύσεις».


Στη συνέχεια και δη, πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, είχε το μέγεθος της σημερινής Γροιλανδίας. Η Ευρύτερη Αδρία ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν είχε ενωθεί με την Αφρική, καθώς τις χώριζε ένας ωκεανός.

Πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, η Αδρία συγκρούστηκε με την Ευρώπη και το πάχος των πετρωμάτων διασκορπίστηκε σε σχεδόν τριάντα χώρες. Έτσι, τα θαλάσσια ιζήματα που είχαν συγκεντρωθεί, ανυψώθηκαν.

«Η περιοχή της Μεσογείου είναι απλούστατα ένα γεωλογικό χάος» αναφέρει -ανάμεσα σε άλλα- ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

ΠΗΓΗ: sputniknews

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top