0
Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.


Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα σήμερα, αλλά το ΚΥΠΕ έχει ήδη εξασφαλίσει την τελική του έκδοση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

"Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας".

Επιπλέον "το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη".

Tο Συμβούλιο “εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά" και, "σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο " , δηλώνοντας ότι "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει".

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, επιπλέον οι 28 υπενθυμίζουν τα "συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019" και "εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνέχισε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου στα κυπριακά χωρικά ύδατα".

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει "τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί και πάλι την Τουρκία να απέχει από τέτοιες ενέργειες, να ενεργεί με πνεύμα καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ".

Επιπλέον, "το Συμβούλιο, καλωσορίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, επισημαίνει ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας".

"Η ΕΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί από τον ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος", αναφέρει το κείμενο.

"Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συνεισφέρει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών της πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο ", αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ερωτηθείσα σχετικά περιορίστηκε να πει ότι ελήφθη μια απόφαση ομόφωνα και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στη μέρα.


«Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά» απαντά ο Ερντογάν 

“Αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Στην ομιλία του η οποία μετατράπηκε σε συλλαλητήριο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “σε αυτούς που δε βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε δεν έχουμε να πούμε τίποτα”.

“Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τί είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τί έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. “Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας”, ανέφερε.

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να μας γονατίσει 

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε ξανά ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή την επέτειο τριών χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα μετά το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες εκκαθαρίσεις, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει προφίλ σουλτάνου αποκτώντας περισσότερες εξουσίες.

«Όσο η Τουρκία έχει τους στρατιώτες της, τους αστυνομικούς της και τις μυστικές υπηρεσίες της, κανείς δεν θα επιχειρήσει ποτέ ξανά να καταλάβει αυτή τη χώρα», τόνισε ο Ερντογάν μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, με τις τουρκικές σημαίες να κυμάτιζαν.

«Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία όσο η χώρα έχει τους θεσμούς να προστατέψει το δημοκρατικό της πολίτευμα», πρόσθεσε στην ομιλία του για τα εγκαίνια του αρχηγείου της αστυνομίας που βομβαρδίστηκε την νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε νωρίτερα σε προσευχή σε ένα τέμενος εντός του προεδρικού συγκροτήματος, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, και έλαβε μέρος σε μια ειδική συνεδρίαση της τουρκικής βουλής.

Η αστυνομία πολέμησε μαζί με τους άμαχους πολίτες ενάντια στους πραξικοπηματίες, τόνισε στην ομιλία του, κατηγορώντας τα κράτη της Δύσης για «έλλειψη κατανόησης».

«Ξύρισαν τις γενειάδες μας, αλλά μας έκαναν πιο σκληρούς. Και εμείς τους κόψαμε τα χέρια», δήλωσε μιλώντας για τις εκκαθαρίσεις εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, της 15ης Ιουλίου 2016, μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό της Άγκυρας και βομβάρδισαν το προεδρικό συγκρότημα, το αρχηγείο της αστυνομίας και τον φορέα διαχείρισης δορυφόρων, Turksat.

«Παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε να συμβούν ξανά προδοσίες όπως αυτή της 15ης Ιουλίου», συμπλήρωσε στην ομιλία του.

S-400: «Νέος στόχος μας είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία»

Στο τραπέζι ετέθη και το φλέγον ζήτημα της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων που δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Αναφορικά με την παραλαβή των S-400, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Άγκυρα αγόρασε επιτυχώς τους S-400 παρά την δυσπιστία πολλών ότι θα μπορούσε να το κάνει.

«Ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε τους S-400. Είπαν ''δεν μπορούν να τους αγοράσουν…'' Τώρα ο στόχος είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία. Θα το κάνουμε αυτό. Η παραλαβή των S-400 θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020 και ο νέος στόχος μας είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία», τόνισε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top