0
Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά και η αλλαγή των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου


Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα όσον αφορά το μεταναστευτικό ιεραρχήθηκαν στη συνάντηση που είχε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη σύσκεψη, στη συνέχεια με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη

Οι έξι προτεραιότητες σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους το αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

– Η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

– Η ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. 
Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

– Η αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

– Η πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

– Η ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

– Η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε παράλληλα τη διαβεβαίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο αύξησης των ροών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ροές.
Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Στις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλος είπε για την Ελλάδα ότι «είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» για να προσθέσει ότι της αναλογεί και ευθύνη του ελέγχου των συνόρων.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, πέρασε δύσκολα πριν από πέντε χρόνια αλλά δεν είμαστε εκεί» πρόσθεσε ακόμα ο Έλλληνας επίτροπος στην ΕΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε και για τον μειωμένο αριθμό επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής του και αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μέρος της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και θέλω να πιστεύω ότι με την θετική προδιάθεση και συνεραγσία αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα».

Νωρίτερα προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top