0
Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ επιχειρούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία και ναι μεν ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά το State Department καταλήγει την ανακοίνωσή του με την «κλασσική» του πλέον δήλωση «οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης».


Δηλαδή οι ΗΠΑ ζητούν μια συμφωνία «win win» για όλους στην περιοχή άσχετα με τα πραγματικά δικαιώματα της κάθε πλευράς.

Eπί του πρακτέου συμβαίνει το εξής: Οι ΗΠΑ βιάζονται να προχωρήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής και δεν τους ενδιαφέρει πως θα γίνει αυτό αρκεί να γίνει.


Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τον Turkish Stream άμεσα, καθώς η Ιταλία του Μ.Σαλβίνι πιέζει για την επέκτασή του προς την κεντρική Ευρώπη για να μεταφέρει το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα το State Department κάνει για μια ακόμα φορά μια αναφορά στις «επικείμενες κυρώσεις» κατά της Τουρκίας για την παραλαβή των S-400 τονίζοντας βέβαια «εάν τελικώς παρελήφθησαν» καθώς η Ουάσινγκτον εμφανίζεται δύσπιστη ως προς εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η παράδοση μέρους του συστήματος χθες την Τρίτη.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

Προβολή εικόνας στο Twitter


Με «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες» απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που θέλουν να βρίσκεται προ των πυλών η επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως η στάση της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα είναι «απίστευτα συνεπής» και δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, τόνισε ότι είναι γνωστές σε όλους οι κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Oπως μάλιστα υπενθύμισε, στις συγκεκριμένες κυρώσεις περιλαμβάνεται και η αναβολή της συμμετοχής στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Παρόλα αυτά, όμως, η εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτική για τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η παραλαβή θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, λέγοντας πως υπάρχουν καθημερινά ρεπορτάζ και πως δεν πρόκειται για «κάτι το πολύ καινούργιο».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top