0
Σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και του εδάφους από μεγάλες ποσότητες φορμόλης διαπιστώνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή του Πόρου, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ». 

Οι επιθεωρητές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η εταιρεία προμηθεύτηκε 77 τόνους φορμόλης, που θεωρείται ιδιαίτερα τοξική και ύποπτη καρκινογένεσης. 

Για αυτό το λόγο, η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά άσκησε προς τους εκπροσώπους της εταιρείας ποινική δίωξη μετά από 2 χρόνια εξαντλητικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης και η "Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου", επικεφαλής της οποίας είναι ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. 

Τα στοιχεία της έρευνας διαβιβάστηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. 

Η αρχική αναφορά είχε ως αντικείμενο την ανακάλυψη κατ' αρχήν 2 τόνων φορμόλης έξω από σχολείο στον Πόρο. 

Τελικά η έρευνα αποκάλυψε ... 77 τόνους φορμόλης, η χρήση της οποίας στις υδατοκαλλιέργειες του Πόρου αφορά χρονικό διάστημα μόλις 2,5 ετών. 

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η εταιρεία χρησιμοποιούσε φορμόλη στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο ενώ δεν προβλέπεται η χρήση του εν λόγω σκευάσματος στις εγκριθείσες μελέτες και στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η φορμόλη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση των νεκρών ψαριών και τον ψεκασμό των χρησιμοποιημένων διχτύων. Επίσης μέρος της ποσότητας του σκευάσματος, επέστρεψε στον προμηθευτή. 

Από τους ελέγχους που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ποσότητες φορμόλης κατέληξαν ενδεχομένως στην ατμόσφαιρα μέσω της αποτέφρωσης των νεκρών ψαριών, στη θάλασσα μέσω των ψεκασμών στην προβλήτα και το έδαφος από τη διάθεση των νεκρών ιχθύων στη χωματερή του δήμου Πόρου. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top