0
Σκληρότερες αποφάσεις για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.


Το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), ενώ διαφωνίες για τη διατύπωση, εκφράστηκαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά στο τέλος έγινε αποδεκτό από όλους.

Μετά το αρχικώς χλιαρό προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Κυπριακή και ελληνική πλευρά, δια του προέδρου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, παρενέβησαν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους το Συμβούλιο έπρεπε να υιοθετήσει σκληρότερο κείμενο στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

Επιφυλάξεις για τη φράση «στοχευμένα μέτρα» εξέφρασε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τη δική της μεριά χρόνο να το σκεφτεί και εξέφρασε ενόχληση γιατί δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Εν συνεχεία, το λόγο τον πήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ζήτημα έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Γιούνκερ: Αυτά δεν θα είναι μαλακά μέτρα

«Αυτά δεν πρόκειται να είναι μαλακά μέτρα», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ αναφερόμενος σε στοχευμένα μέτρα της ΕΕ για την Τουρκία, για τα οποία η Κομισιόν έλαβε εντολή από το Συμβούλιο να παρουσιάσει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνάντησης των 28 στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συζήτηση για το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε και τόνισε ότι «η Επιτροπή καλείται να προτείνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τη σύγκρουση αυτή και θα το κάνουμε – και αυτά δεν θα είναι μαλακά μέτρα», όπως διευκρίνισε.

«Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας ενημέρωσε για την κατάσταση στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», επανέλαβε.

«Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ έχουν λάβει εντολή να παρουσιάσουν επιλογές μέτρων», κατέληξε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top