0
Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του στην Real News, αναφέρεται στην αμυντική συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία δηλώνοντας ότι “επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας” .


Ο κ.Αποστολάκης απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που έχει δεχτεί για την υποστήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνει:


“Αποτελεί πεποίθηση μου ότι η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα συντελέσουν στην εμπέδωση σχέσεων αμοιβαιότητας και στην ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου, περιοχή γνωστή ιστορικά για την αστάθεια της. 

Η πρόσφατη θεσμοθέτηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή. Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στον συστηματικό μετασχηματισμό των Ένοπλων Δυνάμεων της γείτονος, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση. 

Όπως συνομολογήθηκε στη σχετική συμφωνία διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψα με την ομόλογο μου στα Σκόπια στις 2 Απριλίου, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, της κυβερνοάμυνας, της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της εναέριας αστυνόμευσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η διμερής αμυντική συνεργασία αλλά και να δρομολογηθεί η ομαλή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στις νατοϊκές δομές. 

Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Φυσικά και η Βόρεια Μακεδονία έχει διάθεση συνεργασίας μαζί μας, κάτι που τονίστηκε και πάλι από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Άμυνας της εν λόγω χώρας στις 2 Απριλίου, ενώ πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα παίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια σε αμυντικό πλαίσιο, πάντα στη βάση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με τα άλλα κράτη.

Ο ΥΕΘΑ μιλά για τις “κόκκινες γραμμές” στα ελληνοτουρκικά επιμένοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις “έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια για να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί. Να μην έχετε καμία αμφιβολία”.

ΠΗΓΗ: Real news
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top